nakon 112 godina

Australija se sprema priznati Aboridžine izvornim stanovnicima

Foto: Profimedia
Australija se sprema priznati Aboridžine izvornim stanovnicima
20.01.2012.
u 11:33
Predloženi amandmani mogli bi se izglasati na referendumu prije parlamentarnih izbora 2013. čime bi se uklonile sve odredbe koje opravdavaju rasnu diskriminaciju
Pogledaj originalni članak

Australija se sprema učiniti povijesne preinake svog ustava i priznati Aboridžine izvornim stanovnicima i ukloniti posljednje odredbe koje su opravdavale sada kažnjivu rasnu diskriminaciju.

Predloženi amandmani mogli bi se izglasati na referendumu prije parlamentarnih izbora 2013., donosi Guardian, nakon što premijerka Julia Gillard podupre jednoglasne zaključke 19-člane stručne komisije.

Prema članku 25 australskog ustava država može osobama, recimo Aboridžinima, zabraniti glasovanje, a prema članku 51 parlament može donositi zakone zasnovane na rasi pojedinca. Oba članka dio su ustava od 1901. i to samo zato da bi se pripadnike određenih rasa spriječilo da žive u područjima rezerviranim za bijelce ili da obavljaju određene poslove.

Australska premijerka Julia Gillard pozdravila je zaključke stručne komisije. – Dovoljno smo zreli i vrijeme je da počnemo razumijevati svoju prošlost, vrijeme je da pristanemo na ustavne promjene i kažemo da ujedinjenoj i pomirljivoj budućnosti – kazala je premijerka Gillard.

Kako bi donijeli pravilne zaključke, članovi stručne komisije konzultirali su se s više od 4500 osoba i održali više od 250 javnih skupova. Potpredsjednik komisije, aboridžinski starješina profesor Patrick Dodson smatra da je za provođenje predloženih promjena potrebna podrška obiju parlamentarnih stranaka.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

CH
chainsaw.
12:23 20.01.2012.

“Australija se sprema priznati Aboridžine izvornim stanovnicima” ----------------------------------------------------------------------------------------------------- nije to sto ih priznaju (samo po sebi koliko pohvalno tako i logicno), nego sto im je uzelo toliko vremena!?

OB
-obrisani-
13:51 20.01.2012.

pravi trenutak je i da se Bošnjacima prizna službeni status autohtone BiH nacije (direktni potomci ilira), dok su Srbi i Hrvati dotepenci !!!

PE
Pegaz
12:14 20.01.2012.

Hvala bogu vise, aleluja! Bilo bi im svima pametnije da su i prije dopustali malo veci utjecaj Aboridzina, s obzirom na njihov vrlo plemeniti i prijateljski nacin zivota i stavove.