DO LJETA I NOVE PROCJENE

Austrija povukla Zakon o obveznom cijepljenju

Foto: REUTERS
Koronavirus u Austriji
Foto: REUTERS
Koronavirus u Austriji
Foto: REUTERS
Koronavirus u Austriji
09.03.2022.
u 10:38
Na osnovi odredbi ovog Zakona 15. ožujka trebalo je početi kažnjavanje necijepljenih Austrijanaca. I to kaznama od 600 do 3600 eura
Pogledaj originalni članak

Novi austrijski ministar zdravstva Johannes Rauch i ministrica za Ustav i EU Karoline Edtstadler danas su na konferenciji za novinare u sjedištu austrijske vlade u Beču objavili da savezna Vlada na preporuku posebnog stručnog Povjerenstva povlači iz opticaja odnosno suspendira Zakon o obveznom cijepljenju, koji je stupio na snagu 4. veljače ove godine.

Na osnovi odredbi ovog Zakona 15. ožujka trebalo je početi kažnjavanje necijepljenih Austrijanaca. I to kaznama od 600 do 3600 eura. Kako je uvodno obrazložila ministrica Edtstadler, zakon “nije razmjeran” aktualnoj epidemiološkoj situaciji vezanoj uz omikron-soj koronavirusa, koji dominira u zemlji. Osim toga, kako je istaknula, zakon koji nema kazni neučinkovit je. Stoga je prema njenim riječima jedino ustavno-pravno pravilno privremeno izvan snage staviti cijeli Zakon o općoj obvezi cijepljenja.

– Povijest obveze cijepljenja je burna – rekla je Edtstadler. Dodala je kako treba biti “fleksibilan i prilagodljiv”.

– Sada je vrijeme za tu fleksibilnost – poručila je najavivši novu ocjenu stanja za tri mjeseca.

– Za tri mjeseca, najkasnije početkom lipnja, stručno Povjerenstvo ponovno će evaluirati aktualnu epidemiološku situaciju – rekao je ministar zdravstva.

Stručno Povjerenstvo čine četiri osobe, dva pravna stručnjaka i dvoje najpoznatijih medicinara u zemlji. Domaći mediji novu odluku vlade komentiraju “kao jedinu moguću” u ovoj najezdi omikrona na Austrijance i ističu činjenicu da je interes za cijepljenje oko milijun još necijepljenih u Austriji trenutačno izuzetno nizak. Bolje rečeno, gotovo da je stao. Toga su svjesni i današnji govornici koji su istaknuli kako nas “jedino cijepljenje štiti od zaraze”, apelirajući na necijepljene da se odvaže i odu cijepiti.

VIDEO Evo koliko građana bi podržalo uvođenje lockdowna za necijepljene u Hrvatskoj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

KI
kiseli
11:45 09.03.2022.

Da malo je nezgodno pustiti 20-30 miliona izbjeglica u EU bez ikakvih potvrda a istodobno iživljavati se na vlastitim građanima u vidu ograničavanja temeljnih ljudskih sloboda kako to sada Putin radi. Shvatio je to naš stožer na vrijeme a sada i Austrijanci.

V0
Vlaskoulicanec3.0
11:42 09.03.2022.

Ni cijepljeni se više ne žele trovati! Osim toga procjena je da oko 2.000.000 Austrijanaca aktualno vise nema status "2G" a ne 1 milijun...

AN
anto9
11:17 09.03.2022.

koja sprdacina