ODMAH NAKON LOCKDOWNA

Austrija zbog omikrona pooštrila mjere: Evo za koga je obvezna 14-dnevna karantena

Foto: LISI NIESNER
FILE PHOTO: Police patrol streets to check people's vaccination status in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER
People walk towards a vaccination center in Vienna
14.12.2021.
u 12:53
Do sada je za kontakte prvog stupnja na snazi bila odredba o 10-dnevnoj karanteni, uz mogućnost prekida nakon pet dana samoizolacije predočenjem negativnog PCR testa
Pogledaj originalni članak

Još svi kupci nisu nahrlili u jučer ponovno otvorene trgovine i šoping-centre nakon trotjednog lockdowna, a već je austrijsko ministarstvo zdravstva donijelo nove, znatno strože mjere. Ovaj je put glavni krivac omega-soj koronavirusa, koji sve žešće napada i Austrijance.

Kako bi prekinula ili barem ublažila zabrinjavajuću ulaznu putanju omikrona, austrijska je vlada donijela odluku da u slučaju zaraze neke osobe virusnim sojem omikron, bez obzira na to je li prethodno cijepljena ili preboljela COVID-19,  svi njeni kontakti, odnosno osobe s kojima živi ili je komunicirala proglašavaju se K-1 osobama. Dakle osobama prvog stupnja opasnosti i opreza od zaraze. A to znači da odmah moraju u obveznu 14-dnevnu samoizolaciju, bez mogućnosti ranijeg prekida karantene.

Do sada je za kontakte prvog stupnja na snazi bila odredba o 10-dnevnoj karanteni, uz mogućnost prekida nakon pet dana samoizolacije predočenjem negativnog PCR testa.

Cijepljene osobe i one koje su preboljele COVID-19 do sada bile vođene kao K-2 osobe, dakle nisu morale u 10-dnevnu izolaciju, što sada više nije slučaj. Ovu saveznu mjeru prihvatile su sve austrijske pokrajine.

U Beču, koji inače prednjači po strogosti mjera pred ostalim austrijskim saveznim pokrajinama, nova pravila već su na snazi, što je potvrdio i za zdravstvo nadležni Magistrat-15, a prije svega u školama i dječjim vrtićima. Ako se u nekoj bečkoj školskoj ustanovi sumnja u zarazu nekoga učenika virusnim sojem omikron, uz oboljelog učenika i dio ili cijeli razred mora odmah na 14 dana u karantenu jer se smatraju K-1 osobama. Osobama u karanteni preporučuje se da i kod kuće nose FFP2 masku kako zarazu ne bi širili na svoje bližnje.

Pod kontaktom prvog stupnja smatra se svatko tko je sa zaraženom osobom bio u istom prostoru dulje od 15 minuta i na fizičkoj udaljenosti manjoj od dva metra i ako je bio u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom.

Kontakt K-2, dakle kontakt drugog stupnja, osobe su koje su imale samo kratki kontakt sa zaraženom osobom. Te osobe do sada nisu morale u samoizolaciju. Ali omikron je sada, u svom pohodu k dominaciji, promijenio sve, navode austrijski mediji. Također Ističu kako sve više znanstvenika i stručnjaka dijeli mišljenje zdravstvenog stručnjaka iz bečkog Instituta za više studije (IHS) Thomasa Czypionka koji je danas za nacionalnu novinsku agenciju APA rekao da kod omega-soja neće biti dovoljno da je netko cijepljen ili da ja prebolio Covid nego će uz to biti potrebno učiniti i PCR test da se vidi je li dotična osoba doista negativna na omega-varijantu.

Jer, kako je bečki stručnjak napomenuo, već sada je jasno da se omega širi znatno brže od prethodnih varijanti. I to iz dva razloga: 
“Na jednoj se strani lakše prenosi, a na drugoj vješto zaobilazi imunološka zaštita zbog čega su i cijepljeni i preboljeli ponovno podložni zarazi."

"Bez obzira na to hoće li se ispostaviti da je kod tih skupina manje teško oboljelih, visoka stopa prenosivosti zaraze prijeti ponovnim preopterećenjem bolnica”, istaknuo je Czypionka. Dodao je: “Ako se želi kroz ovu zimu proći bez novih lockdowna, svaki austrijski građanin morat će osobno tome pridonijeti “.

A to, uz cijepljenje, podrazumijeva i držati fizički razmak od najmanje dva metra, prati ruke, nositi FFP masku u zatvorenim prostorima, više puta prozračiti prostor u kojem se boravi te smanjiti društvene kontakte na minimum.

>> VIDEO Kreće cijepljenje djece od 5 do 11 godina: Po čemu se razlikuje od cjepiva za odrasle

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
14:45 14.12.2021.

Ekipa koja ovo uspješno radi osigurala si je dovoljno moći u sustavu da nemaju obzira na nikoga ono što bi nekada bilo kazneno djelo sada prolazi bez problema i posljedica

IZ
iznadzagrebanebo
14:27 14.12.2021.

Više nismo ljudi, već K-1 i K-2 osobe, roditelj 1 i roditelj 2, podanik broj...

DU
Deleted user
13:34 14.12.2021.

austrija ovo, austrija ono