SUĐENJA

Austrijanac osuđen zbog smrti dvoje mladih, ali nedostupan

12.01.2003.
u 00:00
Franzu Riederu (50) oduzeta je putovnica, ali se on vratio u Austriju, pa je sudu preostalo raspisati tjeralicu
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Sutkinja Općinskog suda u Zagrebu, Sanda Bramberger-Ostoić nepravomoćno je na godinu dana zatvora osudila austrijskog državljanina Franza Rudolfa Riedera (50), zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je na zagrebačkoj obilaznici poginulo dvoje mladih, a još je jedna djevojka teško i jedan mladić bio lakše ozlijeđen. Međutim, Austrijanac je nedostupan i slijedi raspisivanje tjeralice, ali i tada Austrija praktički nema obveze izručiti ga, jer prema njihovu ustavu austrijski građani ne mogu biti izručeni, doznajemo u sudu!

Riederu je nakon nesreće oduzeta putovnica kao tzv. mjera opreza umjesto pritvaranja, što je trebalo jamčiti da će biti dostupan sudu, dakle da neće napuštati Hrvatsku. No, na ročištu uoči Božića, kad je pristupio, Rieder je sutkinji mirno priznao da se u međuvremenu vratio u Austriju. Očito je to učinio i nakon presude, pa je sutkinja sada odredila da ga se pritvori. No, budući da ponovno nije dostupan, raspisana je tjeralica...

Nesreća se, inače, dogodila 24. listopada 2002., 45 minuta poslije ponoći. Optuženik je vozio "volvo V 70" austrijske registracije poluautocestom od čvora Jankomir prema naplatnim kućicama Zaprešić, vraćajući se u Austriju. Tada je neoprezno počeo pretjecati zagrebački "mercedes" pa se sudario s "ventom" karlovačke registracije koji je dolazio iz suprotnog smjera. "Volvo" je završio u ogradi. Poginuli su vozač karlovačkog automobila Ivan Zajec (31) i njegova suputnica Violeta Jakara (21). Suputnica iz zagrebačkog "mercedesa" Marija Š. (27) slomila je nekoliko rebara i šaku, a vozač "mercedesa" Krunoslav R. (31) pretrpio je udarac u grudi, te udarce i oguljotine koljena i ruke.

Rieder se u sudu branio da se vraćao iz Zadra (gdje ima brod, a inače u Austriji ima tvornicu, op.a.), vozeći prijateljev auto. Usredotočili su se na traženje pravog izlaza za Maribor, jer su jednom prije pogriješili.

- Prokomentirao sam "Ipak smo našli!", a tada mi se film prekida i sjećam se samo kako sam nakon sudara sjedio omamljen - rekao je optuženi, koji je priznao da nije bio umoran i da je auto bio sasvim ispravan, gotovo nov.

- Iznimno mi je žao zbog događaja, vozim 30 godina i nikad prije nisam imao nesreću. Nisam kontaktirao s obiteljima poginulih, jer sam bio u Austriji - rekao je.

Presudu na samo godinu zatvora sutkinja je obrazložila time što bi se nesreća izbjegnula da se karlovački auto pomaknuo barem pola metra u desno što je, smatra ona, mogao jer je imao na raspolaganju tzv. žuti, zaustavni trak.

Zanimljivo je da je sud olakotnim uzeo što je stranac pretjecao na dopuštenome mjestu a policija je, naprotiv, nakon nesreće priopćila kako je to učinio ne mjestu gdje to nije dopušteno.

H. Dečak

Pogledajte na vecernji.hr