Gospodarske mućke

Austrijanac, vlasnik riječkih garaža, u džep stavio 46 mil. kuna

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Austrijanac, vlasnik riječkih garaža, u džep stavio 46 mil. kuna
16.02.2011.
u 08:30
Sumnjive malverzacije poduzeća povezanih s garažama koje je dosad prijavila policija dosežu iznos od 100 milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

Nizu kaznenih prijava koje je riječka policija podnijela zbog sumnjivih financijskih transakcija povezanih s gradnjom podzemnih garaža Stari grad i Zagrad u središtu Rijeke, a kojima je najviše oštećena država, u utorak su dodane još dvije koje je Odjel gospodarskog kriminaliteta PU primorsko-goranske podnio Općinskom i Županijskom državnom odvjetništvu. Kako se doznaje, kad se zbroje iznosi svih sumnjivih malverzacija, s jedne strane štete, a s druge pribavljene koristi, iznos doseže gotovo stotinjak milijuna kuna.

Prenio sve za kunu
Glavni akter priče je Austrijanac Karl Heinz Preimess i njegovo poduzeće Austrograd, vlasnik garaža, no spretni Austrijanac osnovao je u Rijeci još niz poduzeća, umrežio ih i kao njihov vlasnik i direktor iz jednog u drugo prebacivao ili prodavao udjele, a u igri su uvijek bile iste nekretnine, dvije garaže i pravo građenja etaža ili objekata na zemljištu iznad njih.

Preimmess se novom prijavom tereti za zloporabu položaja i ovlasti kojom je u svoj džep, odnosno na račun svoje tvrtke KHP, spremio 46,3 milijuna kuna pritom za isti iznos oštetivši Austrograd, također svoju tvrtku. Operaciju je izveo 2009. godine pa je između dvaju poduzeća zaključio ugovor o kupoprodaji prava građenja i za kunu imovinu i prava Austrograda prebacio na KHP, a pritom je znao da je pravo građenja na zemljištu iznad garaže Stari grad prodano još 2007. godine riječkoj tvrtki EPU. Ta tvrtka, pak, i njen prvi čovjek Dierk Heinz Grundmann, u prethodnoj su prijavi policije zajedno s Preimessom i njegovim nekadašnjim poslovnim partnerom Slavkom Pilepićem osumnjičeni da su iz Austrograda “isisali” 15 milijuna kuna koje su završile na računima tvrtki i pojedinaca u Austriji.

Gdje je kraj?
Istražujući transakcije između poduzeća povezanih s riječkim garažama, policija je razotkrila da je isti iznos, 46,3 milijuna kuna, bio u igri kad je Austrograd tvrtki 3 E Car Park za taj novac prodao 100 posto svog udjela poduzeća, u tom trenutku vlasnika dviju garaža. Austrijski državljanin, Mađar Szaba Csiky, kupujući udjele za Car Park, nije provjerio je li poduzeće za čije udjele plaća milijune doista vlasnik cjelokupne imovine kao što je bilo navedeno u kupoprodajnom ugovoru. Ispostavilo se da nije i da je uime svoje tvrtke kupio tek dio nekretnina i prava građenja pa je poduzeće koje je vodio oštetio za 46,3 milijuna kuna. Policija ga je sad prijavila zbog nesavjesnog gospodarskog poslovanja, a je li svoje poduzeće oštetio “slučajno” ili je bio povezan s Austrogradom i Preimessom sigurno će biti predmet daljnjeg kriminalističkog istraživanja kojemu se u slučaju riječkih garaža ne vidi kraja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

DO
doktorica
08:34 16.02.2011.

to sigurno nebi mogao raditi u svojoj zemlji,a kod nas može...

SO
sokre3
08:39 16.02.2011.

bolje oni nego ivo,kuda ivo tud i ja

SO
sokre3
08:50 16.02.2011.

ivo majstore,šta su sve ljudi naučili od tebe bravo care uživaj iza...........