DRAMATIČNA BORBA

Austrijanci danas biraju novi parlament: Krajnji desničari i narodnjaci u 'fotofinišu'

Foto: LOUISA OFF/REUTERS
Election campaign placards for Sunday’s Austrian general election near Salzburg
Foto: ELISABETH MANDL/REUTERS
Austria's Social Democratic Party (SPOe) holds the final rally ahead of Sunday's general election
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
Head of Freedom Party (FPOe) Herbert Kickl attends their final election rally in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
General election in Austria
Foto: LISA LEUTNER/REUTERS
Last TV discussion before Austrian general elections on Sunday
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Dinamo i Hajduk sastali se u 6. kolu SuperSport HNL-a, navijači
29.09.2024.
u 13:51
Glavni je razlog neizvjesnost rezultata izbora, prouzročenog strmim uzletom krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), koja prijeti narodnjacima (ÖVP) potiskivanjem u drugi plan i preotimanjem kancelarske fotelje
Pogledaj originalni članak

Nakon kratke i prema ocjeni mnogih promatrača iznenađujući “fer” predizborne kampanje za savezne parlamentarne izbore u Austriji, 6,4 milijuna Austrijanaca s pravom glasa pozvano je da danas odluči o novom sastavu Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta od 183 zastupnika, novoj vladi te kancelaru. Birališta su u devet austrijskih pokrajina otvorena jutros u 7 sati, a zatvaraju se u 17. Nakon toga će austrijski radio i televizija ORF, kako je najavio, objaviti prvu procjenu rezultata izbora i izbornog pobjednika.

Prema mišljenju brojnih promatrača, riječ je o jednim od najdramatičnijih izbora u austrijskoj izbornoj povijesti. Glavni je razlog neizvjesnost rezultata izbora, prouzročenog strmim uzletom krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), koja prijeti narodnjacima (ÖVP) potiskivanjem u drugi plan i preotimanjem kancelarske fotelje. U izbornoj utrci sudjeluje devet stranaka, od čega pet parlamentarnih: Narodna stranka (ÖVP), kancelara Karla Nehammera, Socijaldemokratska (SPÖ), Andreasa Bablera, krajnje desna Slobodarska (FPÖ) Herberta Kickla, stranka Zelenih potkancelara Wernera Koglera, koja je koalicijski partner Nehammerovim narodnjacima te liberali Neosa, na čijem je čelu Beate Meinl-Reisinger. 

Natječu se  još i četiri “male” stranke: Stranka piva Dominika Wlaznyja, Komunistička stranka Austrije (KPÖ), s izbornim kandidatom Tobiasom Schweigerom , LMP (Lista Madeleine Petrovic) i stranka “Keine” Fayada Mulle. Od “malih” stranka samo Stranka piva i KPÖ imaju šansu, iako minimalnu, da eventualno prijeđu izborni prag od četiri posto i uđu u parlament. Prema rezultatima posljednjeg ispitivanja javnog mnijenja, objavljenog jučer u dnevnom listu “Österreich”, Kicklova krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) je  trenutačno na prvom mjestu s 26 posto glasova. Samo s jednim postotnim bodom manje, odnosno s 25 posto naklonosti birača na drugom je mjestu Nehammerova Narodna stranka (ÖVP). Treća je Bablerova  Socijaldemokratska stranka (SPÖ) s 21 posto glasova. Četvrti su liberali Neosa s 12 posto glasova birača, a peta stranka Zelenih s 8 posto. Stranka piva zasad ima 3 posto naklonosti birača, koliko ima i KPÖ.

U izravnom izboru za prvu poziciju vodi se dramatična borba. Iako su krajnji desničari već uoči izbora najavili povijesnu pobjedu, narodnjaci ne posustaju i za petama su im. Kako su javili elektronički mediji, teška i presudna utakmica vodi se i između birača, koji su već prijepodne u velikom broju izašli na birališta, kako bi svojim glasom podržali svoje favorite. Izlaznost Austrijanaca na izbore bit će odlučujuća za izborni rezultat. Prema predizbornom raspoloženju skoro trećine biračkog tijela i rezultatima ispitivanja javnog mnijenja krajnji desničari imaju veliku i realnu šansu da prvi put u austrijskoj izbornoj povijesti potisnu narodnjake, koji su već 37 godina na vlasti u raznim stranačkim kombinacijama i koalicijama, s prvog mjesta popularnosti.

POVEZANI ČLANCI:

Nepoštednu borbu protiv Kickla i FPÖ-a vode i Bablerovi socijaldemokrati (SPÖ). Bableri je rekao da je SPÖ “zaštitni zid” protiv Slobodarske stranke. Istovremeno je napao ÖVP i Nehammera da stavljaju “taktiku ispred demokracije”, flertujući s FPÖ-om samo da ostanu na vlasti. Naime, narodnjaci su već bili sa slobodnjacima u “političkom braku”, koji je 2019. godine završio krahom zbog korupcijske afere “Ibiza”.

Dobri poznavatelji austrijskih (ne)prilika tvrde da se iznenađenja između slobodnjaka i narodnjaka u izbornoj utrci za ključnu poziciju prve najjače političke snage u zemlji, nadziru  već mjesecima. Pogotovo nakon prve pobjede Kicklove krajnje desnice u lipnju ove godine na europskim izborima u Austriji, koja je jedva, ali ipak, s manje od jednim postotnim bodom, pretekla Nehammerove narodnjake, potisnuvši ih na drugo mjesto. Rezultat, koji bi, ako se danas ponovi, možda mogao imati sudbonosnu važnost za odnos političkih snaga u Austriji.  Za koju bi to definitivno značilo, skretanje udesno.

Kako to ne želi veliki dio austrijskih birača, u strahu da bi Austrija mogla postati manje stabilna nego dosad, za očekivati je da će izborni pobjednik, zahvaljujući upornim narodnjacima, koji su za petama krajnjim desničarima, do kraja biti neizvjestan. I da bi mogao, barem prema posljednjim rezultatima anketa biti odlučen u “fotofinišu”. Da li će doista tako i biti, i da li je na pomolu politički potres i povijesna pobjeda FPÖ-a, kako je to najavio Kickl, koji od Austrije, na zgražanje mnogih u Austriji i Europi, želi kao “narodni kancelar” napraviti “tvrđavu” nepropusnu za migrante, azilante i ispolitizirane Muslimane, saznat ćemo danas u 17 sati.

Možda i nešto kasnije, jer je ovoga puta čak rekordnih 1,4 milijuna Austrijanaca (26,63 posto biračkog tijela) odlučilo svoj glasački listić poslati poštom. Prebrojavanje onih već pristiglih, započelo je danas. U svakom slučaju, parlamentarni izbori u Austriji danas su u središtu pozornosti Europe i svijeta.

>> VIDEO Burno na sjednici, zaiskrilo između Turudića i Grmoje: 'Zapamtite, vi meni niste nadređeni'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ŠI
Šipak
15:59 29.09.2024.

Austrijancima je prekipjelo da ljude sa istoka i Afrike financiraju zdrave sposobne ljude socijalnom pomoći