Istraživanje

Austrijanci imaju veliko povjerenje u Papu Franju

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Austrijanci imaju veliko povjerenje u Papu Franju
07.01.2014.
u 11:37
Austrijanci u papi Franji vide simbol dugo priželjkivanih promjena, piše dnevni list Kronen Zeitung
Pogledaj originalni članak

Velika većina Austrijanaca, njih čak 59 posto ima veliko povjerenje u papu Franju i vjeruju da će mu poći za rukom sadržajno obnoviti Katoličku crkvu, rezultat je ispitivanja javnog mnijenja Instituta Market iz Linza napravljeno za dnevni list Der Standard.

Anketa je pokazala da je Papa mnogo omiljeniji među Austrijancima nego Crkva  na čijem je čelu. Samo 23 posto ispitanika smatra da će nakon posljednjeg papinog izbora problemi austrijske Katoličke crkve postali lakši nego prije.

U tradicionalno većinski katoličkoj Austriji čak 46 posto ispitanika izjavilo je da su vjernici rimokatoličke vjeroispovijesti samo po krsnom listu. Svaki četvrti smatra da Isus nije nikada živio, a za 83 posto njih je Božić blagdan mira i opraštanja.

Mediji pišu o poraznim podacima za austrijsku Katoličku crkvu i podsjećaju na dramatične istupe iz Crkve i osipanje vjernika do kojeg je došlo zbog ogorčenosti vjernika pedofilskim skandalima svećenika koji su desetljećima prešućivani kao i nespremnosti Crkve na promjene.

Austrijanci u papi Franji vide simbol dugo priželjkivanih promjena, piše dnevni list Kronen Zeitung i dodaje kako je sličan simbol bio i američki predsjednik Barack Obama.

>> Talijanski biskupi moraju se izjasniti o istospolnim zajednicama

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar westew
westew
14:21 07.01.2014.

nisam baš oduševljen novim papom meni ovo djeluje kao neko ulizivanje raznim lobijima koji sustavno i organizirano napadaju katoličku crkvu već neko vrijeme mozda griješim ali čisto sumnjam crkva se mora držati svog sustava vrijednosti bez obzira kojim smjerom će ići ovaj svijet

Avatar Sunčica
Sunčica
12:34 07.01.2014.

Tko je mogao prije 2 godine pomisliti da će netko kao Franjo doći na čelo KC...ili da će američki predsjednik biti crnac i musliman...došlo je do velikog kvantnog skoka kome se nismo nadali....ali većina naroda je upravo to proželjkivala.