GOSPODARSTVO

Autobusni prijevoz tours s 50 radnika u problemima

11.05.2009.
u 15:57
Pogledaj originalni članak

Stečaj nije nešto čemu bi se čovjek veselio, no u Autobusnom prijevozu tours iz Čakovca, tvrtki s pedesetak zaposlenih, jedva ga čekaju.

Nova radna mjesta?
Uprava te najveće prijevozničke tvrtke u Međimurju nada se da će sud idućih dana odobriti otvaranje stečaja, ali ne onog klasičnog, od kojeg radnici strepe, nego onog s preustrojem, koji manje boli.

Tako barem najavljuje direktor Zlatko Juriša, koji tvrdi da će stečaj s preustrojem radnicima donijeti samo dobro.

- Čekamo još jedan i financijski izvještaj te odluku suda. Nastojimo naći investitora koji bi pokrio gubitke i pomogao u kupnji novih autobusa. Stečaj ne znači smanjenje broja zaposlenih.

Naprotiv, planiramo zaposliti još vozača jer ćemo se ponovno prijaviti na natječaj za dodjelu koncesije za prijevoz učenika - kaže Juriša, koji je na vrućoj direktorskoj fotelji tvrtke koja se godinama bori s gubicima, zamijenio Anđelka Kovačića. Kako doznajemo, trenutačno dug AP toursa je oko 3,2 milijuna kuna.

Oko 2,6 milijuna dug je Poreznoj upravi, a 600.000 osigurateljskoj tvrtki. U srpnju prošle godine u AP tours je pokušala ući tvrtka Ranč iz Pribislavca, no njezina predstavnika Ivana Novaka radnici su izbacili.

Bez čvrstog jamstva
Ranč je za spas tvrtke u blokadi ponudio kupnju 15 novih autobusa, pet turističkih autobusa, šest tegljača i prikolice. Dio radnika koji su i suvlasnici tvrtke, potpisao je udjele na ime I. Novaka, no pokušaj preuzimanja neslavno je propao jer Ranč nije ponudio čvrste bankarske garancije.

Pogledajte na vecernji.hr