SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ:

'Autoceste nitko nikamo ne nosi. Kako možete odnijeti cestu?'

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Siniša Hajdaš Dončić
17.11.2014.
u 14:32
Ministar misli da je kampanja "Ne damo naše autoceste" malo agresivna
Pogledaj originalni članak

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, odgovarajući na novinarska pitanja o monetizaciji autocesta, rekao je kako o raspisivanju referenduma ne odlučuje Vlada RH, nego Hrvatski sabor.

– To je sada na zakonodavnom tijelu, a nakon toga ide provjera ustavnosti pitanja. Još uvijek tvrdim da to pitanje nije ustavno, ali to je moj osobni sud – odgovorio je ministar prilikom današnjeg posjeta Osijeku napominjući kako to misli iz "jednostavnog razloga: jer smo preuzimanjem pravne stečevine EU, preuzeli i lex specialis, koji dozvoljava koncesije na javnom dobru".

Slijedom toga, postavlja si pitanje, ako je Hrvatska zadnjih 25 godina dozvoljavala koncesije na pomorskom dobru, a koje je opće dobro, ne vidi razloga zašto se ne bi mogla dati koncesija na javnom dobru na isti način.

– Je li građanima Hrvatske bolje vratiti većinu od sadašnje 4 milijarde eura ili 2038../2039. vratiti osam milijardi eura? Je li bolje imati 1,4 milijardi eura za Hrvatske ceste kao što je ova Osijek  –  Bilje ili je bolje isti iznos opet do 2038. kod naplate goriva plaćati bankarima koji dolaze iz različitih zemalja EU? Sve je stvar izbora u životu – rekao je ministar koji misli da je kampanja "Ne damo naše autoceste" malo agresivna.

– Pa autoceste nitko nikamo ne nosi. Kako možete odnijeti cestu? Mi njih ne prodajemo, nego iznajmljujemo njihovo održavanje i naplatu. To je u Europi privatni biznis, nije to ništa čudno – objasnio je u nastavku te zaključio da, što se tiče samoga referenduma, kako "on neće biti u skladu s europskim pravnim okvirima", ali da on o tome ne odlučuje, nego Ustavni sud RH.

>> Je li to pobjeda? Autoceste će ostati naše, ali od susjeda ćemo posuđivati za kruh

>> HSLS: Monetizacija neće proći, očekujemo ostavku ministra!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 55

TP
Tihomir Prdež
15:00 17.11.2014.

O raspisivanju referenduma je odlučio NAROD, a to što partiji to nije po volji je problem vašeg mentalnog sklopa.

LA
Latz
14:51 17.11.2014.

Mislim da mu je banalizacija podcjenjivačka i infantilna. Nitko ne misli da će netko fizički odnijeti cestu. A ako on tako misli potrebno je psihijatrijsko promatranje i ocjena sposobnosti obnašanja dužnosti. Problem je u prepuštanju profita od oko milijardu kuna godišnje stranom investitoru iz jednostavnog razloga što je njegovo ministarstvo (nastavljajući tradiciju prethodnika) kronično nesposobno. Skresati troškove na minimum, riješiti naplatne kućice i nepotrebne zaposlenike uvođenjem vinjeta i reprogramirati kredit. Ako je tvrtka svake godine u plusu to je sve moguće. Ali lakše je prodati nešto što zarađuje kako bi trenutno imali za tekuće troškove jer ne znamo gospodariti i znamo samo političku trgovinu i kupovanje glasova, a dugoročno bi izgubili jako puno....

Avatar lajavopseto
lajavopseto
15:09 17.11.2014.

Hajdaš Pajdaš nikako da shvati da su njegovi poslodavci ili građani republike Hrvatske (koji su ga postavili na to radno mjesto) odlučili da NEMA monetizacije.