Nakon 3 godine borbe

Azilanti u Hrvatskoj dobili pravo na brak

Foto: Thinkstock
Azilanti u Hrvatskoj dobili pravo na brak
10.06.2014.
u 14:16
Osnovna barijera bila je u tumačenju kojim ispravama se može dokazivati eventualno postojanje prijašnjeg braka
Pogledaj originalni članak

Nakon gotovo tri godine borbe i kršenja prava azilantima i strancima pod supsidijarnom zaštitom, izglasavanjem novog Obiteljskog zakona u petak 6. lipnja, napokon  je omogućeno ostvarivanje prava na brak.

 - U prosincu 2011. godine povodom želje jednog azilanta da sklopi brak sa svojom partnericom, a u međuvremenu i majkom njihovo dvoje djece, započeo je proces dopisivanja s Ministarstvom uprave i tadašnjim Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Naime, osnovna barijera bila je u tumačenju kojim ispravama se može dokazivati eventualno postojanje prijašnjeg braka. Ministarstvo uprave je zauzelo stav da postoji zakonska pretpostavka za sklapanje braka, izričito propisana Obiteljskim zakonom, da nevjesta i ženik kod prijave namjere sklapanja braka prilože izvatke iz matice rođenih, te da za navedeno pravilo ne postoji izuzetak. Ova naoko neutralna odredba itekako je utjecala na nemogućnost da azilanti i osobe pod supsidijarnom zaštitom sklope brak budući nije moguće očekivati da isti posjeduju ili mogu pribaviti dokumente iz zemlje podrijetla jer su iz zemlje porijekla pobjegli zbog proganjanja te su zatražili i dobili pravnu i političku zaštitu jer ih vlast u toj zemlji nije mogla ili nije htjela zaštititi, poručuju iz Centra za mirovne studije.

Iz Centra poručuju kako se nadaju da će usprkos snažnim tendencijama zabranjivanja sklapanja braka pripadnicima manjinskih skupina kao što su i osobe homoseksualne orijentacije, zakonodavac nastaviti praksu osiguravanja ostvarenja jednakog pristupa osnovnim ljudskim pravima svim ljudima, a ne samo onima koji predstavljaju većinu ili moćniju interesnu skupinu.

>> Zemlja smo koju izbjegavaju: Hrvatsku zaobilaze i azilanti!

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.