prvi draft zakona

Bačić krenuo rješavati pitanje zaštićenih najmoprimaca. Nezadovoljni vlasnici: Država opet odugovlači

Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Zagreb: Dolazak članova HDZ-a na sjednicu šireg Predsjedništva stranke
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Branko Bačić obišao radove na obnovi u Zaprešiću
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Zagreb: Dolazak ministara na sjednicu Vlade u NSK
13.06.2023.
u 16:21
Četvrta mjera, koja će vjerojatno biti najinteresantnija vlasnicima zaposjednutih stanova, predviđa ukidanje zaštićenog najma, pri čemu bi država najmoprimcu osigurala adekvatan zamjenski stan u koji bi se mogao preseliti
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo graditeljstva sazvalo je u utorak zainteresirane udruge na prvi sastanak na kojem se razmatrao nacrt zakona koji bi konačno trebao obeštetiti vlasnike koji ne mogu upravljati svojim stanovima jer su prije više desetljeća dodijeljeni na korištenje zaštićenim najmoprimcima. Prvi draft Zakona o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta "Statileo protiv Hrvatske" i odluke Ustavnog suda iz 2018. godine na svojim je stranicama objavila udruga Proljeće. Dokument je, prije svega, predvidio ustrojavanje Registra sa centraliziranim popisom i podatcima o svim stanovima sa zaštićenim najmoprimcima u Hrvatskoj. U taj će registar podatke po javnom pozivu morati unijeti vlasnici i zaštićeni najmoprimci, nadležni gradski upravni odjeli i Agencija za promet i posredovanje nekretninama. Kad se svi ovi podatci provedu kroz registar, vlasnicima stanova na raspolaganju će biti četiri različite programske mjere obeštećenja.

Prva je ukidanje zaštićenog najma pri čemu bi vlasnik zaštićenom najmoprimcu omogućio da ostane u istom stanu, čime bi se pokrilo ustavno pravo na dom.

Druga je mogućnost da vlasnik s državom sklopi ugovor o zamjeni stanova, pri čemu bi zaštićeni najmoprimac ostao u istom stanu koji bi mogao otkupiti po istim uvjetima pod kojima su stanove u društvenom vlasništvu svojedobno otkupljivali drugi nositelji stanarskog prava.

VEZANI ČLANCI:

Treća programska mjera predviđa mogućnost da država po tržišnim uvjetima kupi stan, koji bi zatim mogao otkupiti zaštićeni najmoprimac. Posljednja, četvrta mjera, koja će vjerojatno biti najinteresantnija vlasnicima zaposjednutih stanova, predviđa ukidanje zaštićenog najma, pri čemu bi država najmoprimcu osigurala adekvatan zamjenski stan u koji bi se mogao preseliti. U takvim bi stanovima najmoprimci onda plaćali zaštićenu najamninu, s tim da bi im se omogućio i da otkupe stan pod uvjetima pod kojim su svoje  podstanove otkupili bivši nositelji stanarskog prava.

Čitava priča državu bi mogla koštati pola milijarde eura, a u udruzi "Vlasništvo i posjed" načelno pozdravljaju namjeru Ministarstva da konačno riješi ovaj problem, na što je državu, uostalom, obvezao i Europski sud za ljudska prava prije punih devet godina, kada je utvrdio da su, osim prenisko utvrđenim najamninama i restriktivnim uvjetima za otkazivanje ugovora sa zaštićenim stanarima, vlasnici ovakvih stanova oštećeni i nepropisivanjem roka u kojem se ima ukinuti sustav zaštićenog najma. Nepostojanje tog roka glavna je zamjerka i na zakon koji je na stol sada stavio novi ministar Branko Bačić.

- Ovim zakonom, na žalost, nije ispunjen niti jedan od tri uvjeta iz presude Statileo, a osnovni je problem to što nisu propisani precizni provedbeni rokovi pa bi program predviđen ovako zamišljenim zakonom mogao trajati cijelo desetljeće – komentirao nam je predstavnik ove udruge Josip Hrastić uoči sastanka u Ministarstvu, procjenjujući da bi razuman rok za provedbu kompletnog programa trebao biti između 12 i 18 mjeseci. U njegovoj udruzi posebno su nezadovoljni što program nije predvidio da se svaki vlasnik odmah po upisu u registar opredijeli za jednu mjeru, čime automatski ulazi u program vezan uz tu mjeru. Umjesto toga, da bi se "dokopali" četvrte mjere, koja će posve sigurno biti najatraktivnija za većinu njih, vlasnici prvo trebaju odbiti jednu po jednu prethodne tri mjere, što znatno odugovlači čitav postupak, zbog čega imaju dojam da je cijela priča ponovo usmjerena u odugovlačenje u nedogled. 

>> VIDEO Ministri Bačić i Beroš obišli radove na obnovi KBC-a Sestre milosrdnice

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
16:58 13.06.2023.

Ovo samo u Hrvatskoj ima da vlast štiti uzurpatore tuđih stanova.

DO
doktorica
08:58 07.09.2023.

zaštićeni su imali desetljeća da si izgrade ili kupe stanove a ne da kupuju skupe automobile,ljetuju i putuju po svijetu.

SL
slavenZadravec
19:28 13.06.2023.

Što će biti s nekretninama koje su otete po principu: Zauzeta kuća - hrvat?