Predsjednik kluba HDZ-a

Bačić: Ovaj tjedan kreću konzultacije s oporbom oko vojne misije u Ukrajini

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Branko Bačić o promjeni Ustava i obuci ukrajinskih vojnika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Branko Bačić o promjeni Ustava i obuci ukrajinskih vojnika
05.12.2022.
u 12:19
Ako me pitate jesam li optimist, reći ću da sam realan i mislim da ćemo do trećeg čitanja, kada budemo odlučivali, naći dovoljno zajedničkih interesa da u Ustav uvedemo ono oko čega smo suglasni, pogotovo zato što je prijedlog o kojem ćemsutra raspravljati dobrim dijelom modificiran u skladu s promišljanjima velikog dijela oporbe ili barem onog dijela za kojeg držimo da ima političkog razuma da se nešto što dijelimo kao zajednički stav to onda i provedemo u Saboru - reče Bačić.
Pogledaj originalni članak

Uoči sutrašnje saborske rasprave o prijedlozima nacrta promjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić danas je novinarima, na pitanje ima li suglasja oko predloženih prijedloga nacrta, kazao kako se izmjene Ustava Ustavnog zakona o Ustavnom sudu donose u tri koraka, a sutra će se odviti drugi korak.

- Nakon što smo proveli četiri kruga konzultacija između vladajućih i oporbe, na početku ulaska u promjene Ustava dali smo okvir proizašao iz rasprave o Zakonu o referendumu. Tada su sve političke stranke jasno izrazile svoj stav da je Zakon apsolutno podnormiran kada je riječ o neposrednom izjašnjavanju građana na referendumu. I tu smo bili apsolutno suglasni kako je potrebno, ne samo donijeti novi Zakon, nego i Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu. A tog stava smo i danas. Širenje pitanja koja bi trebalo drugačije definirati u Ustavu apsolutno ne može uspostaviti dvotrećinsku većinu u Saboru - kazao je Bačić o uvrštenju prava žene na izbor, odnosno, pobačaja u Ustav.

No, kada dođete taj treći korak i kada će pri glasanju biti potrebna dvotrećinska većina, vjerujete li da imate ruke oporbe ili će oni i dalje inzistirati na pitanju pobačaja u Ustavu, pitali su ga dalje novinari. 

- Vjerujem da nakon ova četiri kruga konzultacija i same rasprave tijekom srpnja, a posebno posljednjih rasprava na Odboru za Ustav, postoje vrata kroz koja možemo proći da uspostavimo 101 ruku i da ostanemo na predloženim izmjenama Ustava. Iz onoga što mogu iščitati, postoji ipak dobra volja oporbe da se priključi ovome jer su i oni ipak svjesni da su te promjene zaista nužne i da uspostavimo politički konsenzus na onome o čemu identični mislimo. Ako me pitate jesam li optimist, reći ću da sam realan i mislim da ćemo do trećeg čitanja, kada budemo odlučivali, naći dovoljno zajedničkih interesa da u Ustav uvedemo ono oko čega smo suglasni, pogotovo zato što je prijedlog o kojem ćemsutra raspravljati dobrim dijelom modificiran u skladu s promišljanjima velikog dijela oporbe ili barem onog dijela za kojeg držimo da ima političkog razuma da se nešto što dijelimo kao zajednički stav to onda i provedemo u Saboru - reče Bačić.

Upitan jesu li mu oporbenjaci izrijekom potvrdili da su spremni podržati predložene promjene u tom modificiranom obliku, a bez njihovih zahtjeva, Bačić je uzvratio : - Rezolutno - ne. Ali optimizam temeljim i u njihovu potporu vjerujem zato što sudjeluju s nama u raspravi, što i sami predlažu određene modifikacije i zato što ni u jednom trenutku nisu rekli da neće podržati. Iz naših rasprava još uvijek mogu iščitati da za to postoji volja onog dijela Sabora koji je nužan da bi se došlo do dvotrećinske većine.

Uslijedilo je novinarsko pitanje kada su u planu konzulatacije oko obuke ukrajinskih vojnika te očekuje li da će vladajući i tu naći zajednički jezik s oporbom. 

- Mi iz vladajuće većine ovaj ćemo tjedan sjesti s predstavnicima klubova i vidjeti kako i na koji način bi oni mogli prihvatiti prijedlog odluke o vojnoj misiji u Ukrajini. Dva su kluba dala zaključak kojim traže da se dodatno Hrvatska uključi kroz civilnu komponentnu policije, MUP-a, unapređenje kibernetičke sigurnosti u okviru oružanih snaga Ukrajine. Mi o tom zaključku razgovaramo na razini Vlade i Kluba. Vidjet ćemo ukoliko je moguće, a da ostanemo u okviru i vojne misije. Europsko vijeće ima dvije odluke - o vojnoj i civilnoj misiji. Vidjet ćemo koliko je moguće u okviru ove odluke koja je na Saboru uključiti i takve prijedloge, a da ostanemo u okviru odluke koju je donijelo Europsko vijeće. Mi smo u svakom slučaju otvoreni za razgovore s klubovima koji su takve zaključke i predložili, ali ne može Sabor sa svojom odlukom izaći iz okvira koji je definiran na razini Europske unije. Obavit ćemo razgovor i s drugim klubovima i upravo dogovaramo taj sastanak kako bismo još jednom razobličili bilo kakve naznake da bi vladajuća većina i Vlada uputili dokument u Sabor koji bi bio protivan Ustavu. Mi smo apsolutno tu svjesni da je odluka u skladu s Ustavom i svim ranijim odlukama koje su se odnosile na vojne misije i da tu nema nikakvih skrivenih namjera, osim da je Hrvatska doista na tragu ranije saborske  Deklaracije koju smo donijeli odmah nakon što je počela ruska vojna agresija na Ukrajinu i jasno iskazali spremnost Hrvatske da pomogne ukrajinskom narodu. Zato ćemo na tom tragu ovaj tjedan i voditi konzultacije - kazao je Bačić.

A kada su ga novinari u nastavku pitali znači li to da je moguće da na kraju bude samo civilna, a ne nužno vojna misija, Bačić je odgovorio:

- Ne. Ovakva odluka je definirana, a mi ćemo vidjeti je li tu odluku moguće nadograditi nekim komponentama koje su sadržane u zaključku kojeg su dva oporbena kluba predložila Vladi na očitovanje. Držim da čim upućujete zaključak kojim želite nadograditi jedan akt, da onda u ovisnosti o određivanju prema tom zaključku postoji i volja da se onda glasa i o paketu.

VIDEO: Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić o anonimnim dojavama

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
13:56 05.12.2022.

Bačić se pravi da ne razumije. Nije pro0blem u misiji u Ukrajini, ali je problem u dolasku i obuci stranih vojnika koji nisu iz NATO-o zemalja na obuku. Čak niti to ne bi bio problem da zemlja o čijim se vojnicima radi nije u ratu. U ratu sa kojim mi nemamo nikakve veze. Plenković sada gorljivije zastupa interese Ukrajine nego što je devedesetih držao do interesa Hrtvatske. Sada ga slušajući nevjerojatno mi je da ga je anemija spriječila da obuče uniformu i ode na prvu crtu. Nama nitko nije pomagao. dobili smo embargo na uvoz oružja. Bivši predsjednik Argentine Menem zbog toga je završio u zatvoru, a sada se guramo tamo gdje nam nije mjesto.