Suđenje Sanaderu

Bačić Sanaderu: Vi najbolje znate kako ste surađivali s Jarnjakom

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
bačić, sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
bačić, sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
bačić, sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
bačić, sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
bačić, sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
bačić, sanader (1)
02.07.2012.
u 09:01
Bačić je, nakon ostavke Sanadera i dolaska Jadranke Kosor na mjesto predsjednice HDZ-a, doznao za postojanje crnih fondova
Pogledaj originalni članak

U nastavku suđenja Ivi Sanaderu i ostalima u aferi Fimi media danas je svjedočio Branko Bačić. On je na mjestu glavnog tajnika HDZ-a naslijedio Ivana Jarnjaka.

Bačić je, nakon ostavke Sanadera i dolaska Jadranke Kosor na mjesto predsjednice HDZ-a, stranke koja se i sama u ovom postupku našla na optuženičkoj klupi, doznao za postojanje crnih fondova.

Bačić je posvjedočio da je dolaskom na mjesto glavnog tajnika stranke uočio kako se neka sredstva stranke ne evidentiraju u poslovnim knjigama. Bačić je na mjesto glavnog tajnika došao u srpnju 2009. godine nakon ostavke I. Sanadera. I prije tog razdoblja sudjelovao je u radu Predsjedništva HDZ-a. Potvrdio je ranije navode da Predsjedništvo, unatoč statutarnoj obvezi vođenja materijalno-financijskog poslovanja stranke, tu obvezu nije ispunjavalo. 

Kazao je da se o završnom računu i financijskom planu u to vrijeme nije raspravljalo ni odlučivalo na sjednicama Predsjedništva pa povukao paralelu s onim sjednicama koje su se održavale nakon što je on preuzeo ulogu glavnog tajnika. 

Kad sam ja bio glavni tajnik, mi smo znatno vrijeme posvećivali tim dokumentima, kako bi svi članovi Predsjedništva bili upoznati s financijama stranke, kazivao je Bačić na inzistiranje Sanaderova odvjetnika Čede Prodanovića koji ga je pitao jesu li ti važni dokumenti, unatoč tome što se o njima nije odlučivalo, bili ipak dostupni članovima Predsjedništva. 

Otkrio je Bačić i jednu zanimljivost. Na sjednici užeg vodstva koja se odigrala 22. listopada 2009. godine dok je još uvijek bio počasni predsjednik optužene stranke, zahtijevao je jači stranački angažman u pomaganju onim dužnosnicima čija su imena u to vrijeme u medijima bila prozivana zbog afera HEP i Podravka. 

– Sanader se zalagao da se stranka više angažira oko zaštite pojedinih stranačkih dužnosnika koji su bili zahvaćeni aferom. Rasprava se vodila, kako i na koji način se stranka može uključiti. Sanader je predlagao kako bi bilo dobro da stranka poduzme aktivnosti oko same zaštite tih dužnosnika – objasnio je Bačić dodavši kako ne može tvrditi da je Sanader tražio da se stvar zataška. 

Kada ga je I. Sanader upitao o odnosu s bivšim tajnikom Jarnjakom, Bačić je tek kratko odgovorio: Kako i na koji način ste vi i glavni tajnik funkcionirali, to najbolje vi znate. Nemam saznanja o vašem odnosu. Ja sam blisko surađivao s Jadrankom Kosor.

Svjedočenje bivše šefice HDZ-a očekuje se sutra, a i ona bi trebala ispričati pred sudskim vijećem Ivane Čalić sve što zna o 300.000 eura i dva milijuna kuna koje je Bačić predao DORH-u u listopadu 2010. godine, a riječ je o novcu koji im je predao M. Barišić. 

Bačić se danas prisjetio kako im je Barišić, pri predaji novca, kazao kako je novac prikupljen od donatora. Novac je položen u stranačku blagajnu, ali ne i na račun jer je stranka te godine imala 13 milijuna kuna "viška" pa nije bilo potrebe za posezanjem u novac koji je, pokazalo se kasnije, bio dio crnog fonda. 

Tijek suđenja možete pratiti ovdje:

9.36 sati Od 2003. do srpnja 2009. Branko Bačić obnašao je nekoliko dužnosti u HDZ-u, član središnjeg odbora bio je do kraja travnja 2008., a od tog razdoblja pa do 2009. bio je član Predsjedništva HDZ-a.

Tužiteljica Željka Mostečak: Jeste li u tom razdoblju od 2008. do 2009. aktivno sudjelovali u radu Predsjedništva?

BB: Da, aktivno.

ŽM: Tko vodi materijalno, financijsko poslovanje HDZ-a?

BB: Po statutu Predsjedništvo.

ŽM: Je li u razdoblju od travnja 2008. do srpnja 2009. obavljalo svoju funkciju?

BB: U tom razdoblju Predsjedništvo nije u tom dijelu obavljalo svoju statutarnu obvezu. To znači da se o bitnim financijskim dokumentima u to vrijeme nije raspravljalo. Pod točkama razno Predsjedništvo ponekad bi donosilo odluke o donacijama, ali poslovni plan i to što je u nadležnosti Predsjedništva, o tome nismo odlučivali.

9.40 sati ŽM: Tko je onda vodio materijalno-financijsko poslovanje?

BB: Kasnije, kad sam postao glavni tajnik, doznao sam da je stranka predavala završne račune, iako Predsjedništvo o tome nije raspravljalo i odlučivalo. Uvjeren sam da je predsjednik stranke dao suglasnost da se ti dokumenti dostavljaju financijskim institucijama. S obzirom na taj autoritet, smatram da je s time predsjednik HDZ-a morao biti upoznat.

9.42 sata ŽM: Jeste li 2010. predali kakav novac USKOK-u?

BB: Da, čini mi se u listopadu, dva milijuna kuna i 300.000 eura.

ŽM: U kojem svojstvu ste predali taj novac?

BB: Nakon što je J. Kosor obavijestila glavnog državnog odvjetnika da smo u blagajnu u siječnju položili taj iznos, ja sam kao glavni tajnik dostavio ta sredstva.

ŽM: Jesu li vam poznate okolnosti pod kojima je taj novac stavljen u blagajnu?

BB: U siječnju je HDZ razriješio Mladena Barišića. Prije toga bio je sastanak na kojem smo bili Kosor, ja i Barišić. Tada je dogovoreno da se taj novac položi
u stranačku blagajnu. Ja sam njega brzo pozvao da novac dostavi u stranku i uputio ga na Maricu Glavaš. On joj je novac dostavio, a ona je novac položila u stranačku blagajnu. Mi tim novcem nismo raspolagali.

ŽM: Je li Barišić rekao što o porijeklu novca?

BB: Rekao je da su to dali donatori. Tako smo ga i tretirali.

9.44 sata  ŽM: Je li novac bio evidentiran u poslovnim knjigama?

BB: Barišić je rekao da je novac od donatora, a u to je vrijeme mogao biti tako prikupljen. Položen je u blagajnu, a kako je bila 2010., kad je HDZ imao znatna sredstva, a godinu smo završili s plusom od 13 milijuna kuna, nismo imali potrebe za posezanjem za tim novcem, nije ni uveden u knjige.

9.47 sati ŽM: Zašto je novac u listopadu 2010. predan DORH-u?

BB: Vrlo brzo nakon što je položen u blagajnu, u rano proljeće počele su špekulacije, otvarala se afera Fimi medija u kojoj je Barišić bio protagonist te afere. Mi smo procijenili da bi porijeklo tog novca moglo biti vezano za tu aferu. Nakon toga J. Kosor je o tom novcu obavijestila glavnog državnog odvjetnika.

Tužiteljica nema više pitanja.

9.57 sati Prelazi se na unakrsno ispitivanje.

Čedo Prodanović: Jesu li ovi dokumenti, završni račun i poslovni plan bili dostupni na uvid Predsjedništvu?

BB: Dokumenti su uvijek dostupni, no na sjednicama se raspravlja samo o onim dokumentima koji su na dnevnom redu. Ja tada nisam znao da su dokumenti usvojeni jer nismo o njima odlučivali. Vi postavljate sugestivna pitanja.

ČP: Jeste li vidjeli njihov sadržaj nakon što su usvojeni?

BB:  S njima sam se susreo kad sam postao glavni tajnik.

ČP: Sadržajno, je li u tim dokumentima bilo nečeg nezakonitog?

BB: Prema mojim saznanjima ti dokumenti izrađeni su u skladu sa zakonom.

10.00 sati ČP: Je li onda bilo razloga da se ti dokumenti skrivaju od Predsjedništva?

BB: Ovdje ne govorimo o skrivanju, već o statutarnoj obvezi i s obzirom na odgovornost Predsjedništva, ono mora biti upoznato s tim dokumentima i o njima se očitovati. Kad sam ja bio glavni tajnik, mi smo znatno vrijeme posvećivali tome, kako bi svi članovi Predsjedništva bili upoznati.

10.04 sata ČP: Ja bih samo svjedoku predočio jedan zapisnik koji je potpisao. Zaključak sa sjednice užeg kabineta, pod točkom 2., jedan od zaključaka u polemičkoj raspravi. I. Sanader zahtijevao je jači stranački angažman kolega koji se sumnjiče u slučaju Podravka? Što to znači?

BB: To je održano 22. listopada, jako se dobro sjećam te sjednice na kojoj je bio tada još počasni predsjednik HDZ-a. Uže vodstvo stranke je inače savjetodavno tijelo predsjednika / predsjednice stranke. Sjećam se ove rasprave, tada su se u javnosti otvarale afere oko HEP-a i Podravke. Tada se Sanader zalagao da se stranka više angažira oko zaštite pojedinih stranačkih dužnosnika koji su bili zahvaćeni aferom. Rasprava se vodila, kako i na koji način se stranka može uključiti. Sanader je predlagao kako bi bilo dobro da stranka poduzme aktivnosti oko same zaštite tih dužnosnika.

ČP: Je li on tražio da se zataška ili da se angažira odvjetnika?

BB: Nije izrijekom govorio da se nešto zataškava, a što je zapravo htio to on najbolje može reći. Zalagao se da se pomogne njima. Tada su to još bile samo medijske špekulacije.

10.14 sati Odvjetnik HDZ-a Davorin Budin: Kakvo ste stanje zatekli u računovodstvu, kakva je bila organizacija posla i odnos glavnog tajnika prema računovodstvu?

BB: Upoznat sam s financijskim računima, izvješćem...

DB: Koliki su prihodi bili od donacija 2008. i  2009.?

BB: Za 2008., 2009. i 2010. stranački prihodni uglavnom iznose oko 40 milijuna kuna. Taj iznos čine prihodi iz državnog proračuna, 26 milijuna kuna, dio dolazi iz lokalne i područne samouprave, uz članarine. Iznos dolazi i do 55 milijuna kuna s donacijama. Konkretno za 2008. ukupne donacije su bile oko pet milijuna kuna, a stranački prihodi oko 43 – 44 milijuna kuna. 2009. smo pak imali oko 13 milijuna kuna donacija, a 2010. dolazi do smanjenja donacija, imali smo 760 tisuća kuna.

10.17 sati DB: Kako je HDZ postupao s donacijama?

BB: Ja sam donacije vodio ovako, kad bi mi stranački dužnosnici dostavili informaciju da postoji voljan donator, mi smo provjerili bonitet te osobe. Ako smo utvrdili da pravna osoba ne duguje državi nikakva sredstva pripremili bi ugovor i dostavili ga pravnoj osobi koja je sama upisivala iznos u okviru zakona. Nakon toga bi i ja pečatirao taj ugovor i vratio ugovor, nakon toga osoba je donirala, a mi smo dali potvrdu o donaciji da je zaprimljena.

10.21 sat Odvjetnik. Sjećate li se koliko su bili rashodi za plaće zaposlenih?

BB: Od 2009. pa sve do prije mjesec dana od kada nisam glavni tajnik sukcesivno smo smanjivali broj ljudi i plaće, ali iznos se kretao oko šest milijuna kuna.

DB: Je li stranka imala dovoljno sredstava za podmirenje svih obveza 2008. i 2009.?

BB: S obzirom na to da smo, kad sam bio glavni tajnik 2010. i 2011., dobivali sredstva iz državnog proračuna i drugih izvora, stranka je uredno poslovala podmirujući sve svoje obveze.

DB: U trenutku kad ste došli na mjesto gl. tajnika, jeste li na bilo koji način mogli uočiti da određeni iznosi prihodi stranke nisu evidentirani na žiro-računu?

BB: Da. Primijetio sam da postoje sredstva koja se ne evidentiraju u poslovnim knjigama.

10.31 sati Sudac: Pauza od 10 minuta.

10.47 sati  Nakon kratke pauze Bačić je kazao da su pojedini članovi Predsjedništva ponekad predlagali točke dnevnog reda koje su im bile važne, nakon pitanja Ive Sanadera je li se to događalo.

Kaže da nije našao zapisnike sa sjednica i da ne može reći je li vidio Jarnjaka da nešto zapisuje.

BB: Glavni tajnik stranke odlučuje o administrativnim pitanjima zaposlenika stranke, vodi tajništvo, pomaže predsjedniku u radu stranke, no Predsjedništvo vodi predsjednik stranke i po statutu je on osoba koja saziva Predsjedništvo. Kako i na koji način ste vi (kaže Sanaderu) i glavni tajnik funkcionirali, to najbolje vi znate. Nemam saznanja o vašem odnosu. Ja sam blisko surađivao s Jadrankom Kosor.

10.51. sati Ostali branitelji neće ispitivati Bačića u glavnom ispitivanju, osim Čede Prodanovića koji će Bačića ispitati nakon uvodnog govora.

Suđenje se za danas završava.

Jesu li ostali članovi Predsjedništva znali za odredbe statuta o Predsjedništvu, doznat će se na idućim ročištima. Damir Polančec trebao je svjedočiti 9. srpnja  ali ne može doći zbog druge rasprave u kojoj je optuženik pa će se njegovo svjedočenje prebaciti na 24. rujna. Umjesto njega 9. srpnja trebala bi svjedočiti Bianca Matković.

Sutra na klupu za svjedoke sjeda bivša premijerka Jadranka Kosor.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 65

OK
oktopad
21:57 02.07.2012.

A judi moji kad gledan, slušan i čitan s kim je sve sidija ti nisretni Sanader meni ga je ža.

FI
fiberglas
09:13 02.07.2012.

Od kada prikrivanje kriminala nije kriminal?

OB
-obrisani-
09:35 02.07.2012.

Nadopuna: Prvi potpredsjednik Žbuka