glavni konkurenti

Bandićevi sinovi razmetni: S njim dijelili prošlost, a sad su suparnici

Foto: Grgur Žućko/Pixsell
bandić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Rajko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Branko Vukšić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
margareta mađerić (1)
Foto: Grgur Žučko/Pixsell
vladimir ferdelji
18.04.2013.
u 15:00
Četvero najozbiljnijih jurišnika na čelo Zagreba s gradonačelnikom dijeli prošlost.
Pogledaj originalni članak

Najistaknutije pretendente na mjesto zagrebačkog gradonačelnika – Rajka Ostojića (SDP), Vladimira Ferdeljija (HSLS-HSS-Zelena lista), Margaretu Mađerić (HDZ) i Branka Vukšića (Hrvatski laburisti) – osim želje da smijene \"vječnoga\" Milana Bandića, povezuje i još nešto – svi su tijekom svojih karijera bili ili Bandićevi stranački drugovi ili suradnici ili tihi partneri iz opozicije. Milan Bandić i Rajko Ostojić dugo su vremena surađivali, a od 2006. (kada se Ostojić i formalno učlanjuje u SDP) bili su i stranački drugovi.

Bez fige u džepu

Veza između njih definitivno je pukla 2009. kada se Bandić osilio i poželio postati predsjednikom države, što je platio izbacivanjem iz stranke. No u političkom smislu njih dvojica nikada nisu pripadala istom \"plemenu\", a Ostojić se od njega počeo udaljavati i prije zadnjih lokalnih izbora 2009. Iako ga to, naravno, ne abolira potpuno od svih Bandićevih \"grijeha\" – jer ipak nije glasno ustao protiv Bandića kad se već 2006., a posebice kasnije vidjelo da je Bandić \"skrenuo\" s puta i Zagrebom počeo vladati u maniri neprosvijećenog apsolutizma – ipak treba reći da se nedavno ispričao Zagrepčanima zbog toga što se SDP vodio oportunizmom i nije na vrijeme ustao protiv Milana Bandića.

Zanimljivo, veže ih još jedna stvar – dug života. Upravo je Ostojić Bandića svojim automobilom prevezao u bolnicu ne čekajući Hitnu pomoć kada je ovaj na sjednici Gradske skupštine doživio moždani udar. Kinezi bi rekli da je, spasivši mu život, za njega preuzeo i odgovornost. Sam Ostojić o tome danas nerado govori.
– Ja sam liječnik i nisam napravio ništa što nije dužnost svakog liječnika. Prepoznao sam simptome i napravio što je trebalo. Za sve ono što se poslije događalo možda su odgovorni neki drugi liječnici koji simptome nisu prepoznali. Zato je Zagreb danas bolestan grad – kaže Ostojić.

U bitku za Zagreb HDZ je protiv Bandića poslao dugogodišnju gradsku zastupnicu Margaretu Mađerić. Iako mnogi tvrde da HDZ njenom kandidaturom zapravo podržava Milana Bandića jer da ona nema nikakve šanse – štoviše da će mnogi HDZ-u skloni birači (ponovno) glasati za Bandića, M. Mađerić tvrdi da ovog puta \"bez figa u džepu ide protiv Bandića\". Iako tvrdi da njoj nikada nitko iz stranke nije naredio da u Gradskoj skupštini mora glasati za prijedloge gradonačelnika Bandića, upravo su zastupnici HDZ-a u Skupštini više puta pomogli Bandiću kada ovaj nije mogao računati na potpunu podršku SDP-ovih zastupnika, ponekad i u vrijeme dok je Bandić još bio član partije.

Ako je trebalo napustiti vijećnicu Skupštine i tako srušiti kvorum, HDZ (pa time posredno ili neposredno i Margareta Mađerić) Bandiću je bio na usluzi. Ako mu je nedostajala koja ruka za izglasavanje neke sporne odluke, dio hadezeovaca pružao mu je podršku.

– Otkad sam ja kandidatkinja za gradonačelnicu, dvojbe više nema. Simpatizeri i članovi stranke glasat će za mene i HDZ, a ne za Bandića. A što se tiče vaše primjedbe da je HDZ vrlo često pomagao Bandiću, moje su ruke čiste. Uvijek sam glasala po savjesti pa i onda kad je moja stranka bila za, a ja protiv Horvatinčićeva projekta na Cvjetnom trgu – tvrdi M. Mađerić.

Radio pro bono

Kao predstavnik poslodavaca u zagrebačkom Gospodarsko-socijalnom vijeću s gradonačelnikom je desetak godina, sve do kraja 2011., surađivao i gradonačelnički kandidat Vladimir Ferdelji. Iako Ferdelji danas tvrdi da je bio \"dosta kritičan prema Bandiću\", to se nikada nije dalo primijetiti jer u to vrijeme Ferdelji u javnosti nije kritizirao gradonačelnika. Kandidat Hrvatskih laburista Branko Vukšić čak je Bandiću pomogao u kampanji (PR, mediji...) za lokalne izbore 2005. Danas kaže da je to učinio \"samo kako bi stekao iskustvo\" te da je odbio Bandićevu kasniju ponudu da mu vodi gradski Ured za informiranje. Vukšić kaže da je to radio pro bono, a osvrnuo se i na priče da je to učinio kako bi vratio uslugu svom i Bandićevu zajedničkom prijatelju Dušku Ljuštini koji mu je kasnih 80-ih \"sredio\" gradski stan.

– To su podmetanja. Kao mlad i perspektivan novinar s malim djetetom bio sam visoko na listi i gradski bih stan dobio i da Ljuština nije bio u komisiji za dodjelu gradskih stanova – tvrdi Branko Vukšić.

>>Sve o lokalnim izborima pročitajte u našem specijalu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.