Uspjeh

Bangladeš kupuje šest vojnih brodova, a Rusi male pivovare

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Bangladeš kupuje šest vojnih brodova, a Rusi male pivovare
28.02.2013.
u 09:00
Izvoze 90 posto proizvoda, od SAD-a koji će im ove godine biti najjači kupac, pa do Japana koji kupuje opremu za vinarstvo
Pogledaj originalni članak

Tvrtka Letina inox u proizvodnim halama u Čakovcu proizvodi brodove! Zvuči neobično jer se brodogradnja obično veže uz škverove na obali, no direktor Mladen Letina kaže da brodogradnja usred Međimurja ne treba čuditi.

- Brodogradnja jest nova, ali ne bih rekao da je netipična proizvodnja za ovaj kraj jer je na sjeverozapadu Hrvatske metalska industrija trenutno najrazvijenija u Hrvatskoj - pojašnjava. Tvrtka poznata po opremi za vinarstvo od inoxa u brodogradnju je ušla kupnjom tvrtke “Adriatic work boats”, koju su Estonci otvorili u Varaždinu i potom od nje odustali.

- Vidio sam šansu jer je proizvodnja brodova i opreme od aluminija kompatibilna s onom od inoxa. Mi smo dosta jaki s inžinjerske i tehnološke strane, pa sam ušao u to s optimizmom. Pokazalo se kao vrlo dobar potez. Ne radi se o rekreacijskim brodovima za kojima potražnja na tržištu pada, nego o aluminijskim radnim brodovima za koje se tržište budi, posebno za ove do 15 metara dužine, kakve mi radimo - ističe Letina. Riječ je o brodovima za transport putnika i roba, čišćenje voda, istraživačkim brodovima... U proizvodnim halama u bivšem Metalcu trenutno se gradi i šest brodova vojne namjene, za obalu stražu Bangladeša. Prva tri bi trebala za 60 dana biti isporučena kupcu. Dugi su 11 metara, a brzina im je veća od 40 nautičkih milja.

- Radimo uglavnom sve sami, od dizajna do proizvodnje i ispitivanja - otkriva M. Letina. Oprema za vinarsku industriju danas im čini 60 posto proizvodnje. Prebacili su se i na pivarsku opremu. Mini pivovare zasad uglavnom idu za Rusiju. Izvoze 90 posto proizvoda, od SAD-a koji će im ove godine biti najjači kupac, pa do Japana koji kupuje opremu za vinarstvo, a dogovara se i isporuka malih pivovara. U Čakovcu tvrtka ima 8000 četvornih metara zatvorenih hala. Zapošljava 130 radnika, od čega 16 visokoobrazovanih, među kojima 11 inženjera strojarstva i elektrotehnike. Godišnji promet je oko 10 milijuna

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.