izvješće o aztn-u

Baranović: Postoji li u ovoj zemlji institucija koja štiti male i slabe?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Baranović: Postoji li u ovoj zemlji institucija koja štiti male i slabe?
30.10.2013.
u 12:38
- Agencija bi trebala biti strah i trepet, ali strah i trepet su Ivica Todorić i njemu slični. Veliki igrači u Hrvatskoj u kletima se sastanu i utječu na to kako će se regulirati tržište, kritizirao je Branko Vukšić
Pogledaj originalni članak

Na sceni su političke igre oko Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja jer ta agencija od 15. listopada ne može normalno funkcionirati budući je istekao mandat ravnateljici i dvojici članova Upravnog vijeća, primjetio je danas HDZ-ov Frano Matušić komentirajući u Saboru izvješće ove institucije za prošlu godinu te upozorio i da zakon brani postavljanje stranačkih dužnosnika u agenciju.

- Ono što je trenutno na snazi jača, dakle, selektivan pristup vladajućih, vladajuće koalicije prema pojedinačnim potporama gdje se selektivno pojedinim ili recimo to konkretno, ovdje nije rečeno, ali ja ću to reći u ime kluba HDZ-a, podobnim poduzetnicima dodjeljuju potpore. Dakle, ne svima koji udovoljavaju kriterijima nego samo nekima, samo podobnima – kritizirao je Matušić te podsjetio da je njegova stranka već upozoravala na manjkavosti i loše rezultate u primjeni Zakona o predstečajnoj nagodbi.

HNS-ov Petar Baranović kazao je da je zbog kartelnog djelovanja kažnjeno nekoliko pekara i autobusera, dok su prijave protiv \"velikih igrača\" zbog nedostatka dokaza odbačene.

- Agencija bi trebala biti strah i trepet, ali strah i trepet je Ivica Todorić i njemu slični. I oni reguliraju tržište. I oni diktiraju kako će raditi Agencija. Veliki igrači u Hrvatskoj u kletima se sastanu i oni utječu na to kako će se regulirati tržište. Da, gospodine Baranoviću, dogovorena je cijena pšenice, sve cijene se dogovaraju. Tako da je laž o tržištu, laž je o slobodama – poručio je Vukšić te dodao kako bi zbog toga izvješće Agencije trebalo dobiti ne negativnu, nego super negativnu ocjenu.

<span style="\&quot;font-size:" 12px;\"="">I SDP-ov Ivo Jelušić kao veliki problem izdvaja usmeno dogovaranje kartela velikih korporacija, koje je vidljivo na tržištu, ali teško dokazivo.

- Veće korporacije imaju vrsne pravnike i oni si neće dozvoliti potpisivanje takvih ugovora, ali će to učiniti na svaki drugi način, formalno poštujući propise. Radi se o usmenim dogovorima, negdje na piću, koji nigdje nisu potpisani, ali se u praksi provode – zaključio je Jelušić.  

>> Hrvatski trgovci lani su zajedno imali više od 31 mlrd. kuna prihoda

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.