Silvije Tomašević

Barijera 
na Dragonji nikada nije postojala!

Foto: Goran Kovacic/pixsell
Barijera 
na Dragonji nikada nije postojala!
31.01.2016.
u 12:00
Žica na Dragonji nije postavljana u vrijeme Rimskog carstva, barbarskih napada, Mletačke Republike, pa ni u vrijeme fašizma ili komunizma
Pogledaj originalni članak

Istra nije nikada bila podijeljena kao sada. Žica ili bilo koja druga barijera nikada nije postavljana na Dragonji. Nije postavljana u vrijeme Rimskog carstva, barbarskih napada, Mletačke Republike, pa ni u vrijeme fašizma ili komunizma. Sada su je postavile slovenske demokratski izabrane vlasti. Ni pred Džingis-kanom nije vladao u Europi toliki strah kakav se proširio pred najezdom “novih barbara”. Schengenski sporazum o slobodnom kretanju ljudi između 26 država (22 iz EU plus četiri) u opasnosti je. “Schengen je sramota”, klicali su desničari (Marine Le Pen, Matteo Salvini itd.) okupljeni u četvrtak u Milanu priželjkujući ponovno podizanje nacionalnih granica ne promišljajući pritom koliku bi to štetu nanijelo upravo ekonomijama. Na sastanku u Amsterdamu, 25. siječnja, šest država (Austrija, Njemačka, Švedska, Norveška, Francuska i Danska) zatražilo je privremenu suspenziju Schengenskog sporazuma.

Odmah su se pojavili komentari, pa i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, da bi ukidanje Schengenskog sporazuma značilo i kraj eura i EU. Ponovno uvođenje unutarnjih europskih granica imalo bi nesagledive posljedice za europsku ekonomiju i dovelo bi do povećanja broja nezaposlenih, upozorio je Juncker. Danski parlament usvojio je, uz brojne kritike, zakon o zapljeni novca i zlatnina izbjeglicama. Ostavilo bi im se vjenčano prstenje i do 1340 eura. Mnogi, pa i američka glasila, usporedili su taj potez Danske s oduzimanjem zlata i novca Židovima u vrijeme nacizma. Vlada desnog centra u Kopenhagenu objašnjava svoj odnos prema izbjeglicama povlačeći paralelu s nezaposlenim Dancima. Imovina se izbjeglicama konfiscira kako bi im se pružio prihvat, kao što se oduzima imovina nezaposlenim Dancima žele li dobivati pomoć države. Jedan od razloga konfisciranja imovine nezaposlenim Dancima jest da im se izbije iz glave da mogu bez rada živjeti na račun države.

Kada nema zajedničke europske vizije, pojavljuju se nacionalna “rješenja” koja su uvijek kratkovidna, ograničena žicom ili ogradom unutar koje se može pasti samo trava.

>> "Žilet-žica prijetnja je za život i sigurnost stanovnika Slovenije i Hrvatske"

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.