seksistički skandal

BBC na udaru nakon što je na popis žena godine stavio pandu

Foto: Reuters/PIXSELL
BBC na udaru nakon što je na popis žena godine stavio pandu
29.12.2011.
u 23:54
Slatkica se našla u društvu žena kao što su žrtva Gadafijeva režima Eman al-Obeidi i američka kongresnica Gabrielle Giffords.
Pogledaj originalni članak

Ugledni BBC našao se na udaru nakon što je na popis najznačajnijih žena u ovoj godini stavio - pandu. Tian Tian, ili Slatkica, koja je u edinburški zoološki vrt stigla iz Kine, našla se u uglednom društvu žena kao što su žrtva Gadafijeva režima Eman al-Obeidi i američka kongresnica Gabrielle Giffords.

Potez su iskritizirali mnogi korisnici Twittera, kojima nije bilo jasno zašto BBC nije uspio naći dovoljno žena da ispuni svoj popis, pa su morali pribjeći ženkama. No nije im zasmetala samo Slatkica, već i neke druge žene koje su se našle na popisu, i to zahvaljujući tek udaji, poput sestre supruge britanskog princa Williama Pippe Middleton ili supruge princa Alberta od Monaka Charlene Wittstock.

Potez su napali i neki političari, poput laburističke zastupnice Stelle Creasy koja ne može vjerovati da u godini u kojoj je Christine Lagarde došla na čelo MMF-a, a Helle Thorning Schmidt na čelo danske vlade BBC nije mogao osmisliti popis od 12 žena na kojemu bi se doista našle samo žene.

No, u BBC-ju odgovaraju kako je dodavanje pande na popis bio rezultat dobre namjere, a nije ni prvi put da se jedna životinja našla na popisu rezerviranom za ljude. Tako se 2009. godine na popisu muškaraca za kolovoz našao jedan šaran, a u travnju prošle godine ženama je društvo pravila Pepa Praščić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NP
Npr19
08:19 30.12.2011.

I neka je na udaru! To je uvreda za sve pande.