SPAŠENO NOVOROĐENČE

Beba je miljenica Svetoga Duha

16.05.2003.
u 00:00
Poznata pjevačica Zdenka Kovačićek čula je u to vrijeme plač i mislila da se to glasa - mačka
Pogledaj originalni članak

Roditelji tek rođene djevojčice, koji su je preksinoć ostavili u kartonskoj kutiji ispred zagrebačke Bolnice "Sveti Duh", nisu se javili. Policija za njima i dalje traga. Utvrditi identitet neće biti lako, rekla je glasnogovornica PU Zagrebačke Stanka Saraja.

- Kartonska kutija je glatka i teško se hvataju otisci. Kutiju su držale i susjeda i bolničke sestre - kazala je Saraja.

Drugi dan djetetova života prolazi dobro, doznajemo od Helene Majder-Šubašić s neonatološkog odjela "Svetoga Duha".

- Osvojila je simpatije svih sestara te se bore da dođu na red kako bi je nahranile bočicom ili premotale. Treći ili četvrti dan su kritični za poslijeporođajne komplikacije, infekciju ili novorođenačku žuticu. Iako je pupkovina pravilno prerezana, pitanje jest je li predmet kojim je to učinjeno bio sterilan - rekla je sestra, dodavši kako je zadovoljna što mediji nisu osuđivali majku.

- Na to ju je prisilila očajna situacija. Iz ljubavi je htjela da preživi, samim time što ju je ostavila pred bolnicom, u niskoj kutiji u žardinijeri. Narukvicu s brojem 320, koju ima djevojčica, još čekamo staviti i na majčinu ruku - naglasila je Helena Majder-Šubašić.

Djevojčica ostaje u bolnici dok se ne potvrdi da je zdrava. Ne jave li se roditelji, bit će smještena, vjerojatno, u Dječji dom u Nazorovoj ulici. Dr. Jasna Ćurković-Kelava, ravnateljica Doma, kaže kako će u tom slučaju biti u domu do trećeg mjeseca, kada bi centar za socijalnu skrb trebao pokrenuti postupak posvajanja. Tromjesečni se rok određuje ako se majka predomisli.

Nasuprot ulazu u bolnicu živi i poznata pjevačica Zdenka Kovačićek. Oko ponoći je šetala psa, a nakon što se vratila kući, učinilo joj se da čuje nekakav plač. Mislila je da se to glasa - mačka!

Ivan Kovač, Zorana Deljanin

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr