POPLAVE

Bednja poplavila kuće i oranice u ivanečkom kraju

25.03.2004.
u 00:00
Na području Ivanca zbog poplava zatvoreno više lokalnih cesta, te željeznička pruga Varaždin - Ivanec - Golubovec
Pogledaj originalni članak

Nabujala rijeka Bednja poplavila je u noći na srijedu i jučer prijepodne stotine hektara livada i oranica na ivanečkom području, od Gornjeg Jerovca do Stažnjevca. Jučer prijepodne voda se izlila i preko ceste Ivanec - Jerovec i pritom do visine od gotovo pola metra prekrila krug ivanečke Elektre, a potom i objekte Poduzeća za ceste Varaždin - Ivanec.

Izlijevanje preko noći

Za promet je zatvorena i cesta Kaniža - Jerovec, a oko 11 sati Bednja se prelila i preko magistralne ceste Varaždin - Ivanec u Stažnjevcu, a stigla je i nadomak kuća u nizinskim dijelovima Lepoglave. U nizinskom dijelu Gornjeg Jerovca poplavljene su kuće i dvorišta.

- Još jučer Bednja je bila u svom koritu, ne mogu vjerovati da je preko noći toliko narasla! - rekla je Jana Golik. Poplavljene su joj gospodarske zgrade, a boji se da joj voda ne prodre i u kućicu.

Jučer ujutro zatvoren je promet na pruzi Varaždin- Ivanec - Golubovec zbog šteta koje je nanijela brza gorska rječica Očurica. Zbog brojnih pritoka koji se slijevaju sa strmih vrleti Ivančice, ona se na toj dionici pretvorila u pobjesnjelu bujicu, te je poplavila oko 200 metara pruge i zatrpala je granjem, nanosima i kamenjem. Šteta je velika.

- Zatražili smo hitnu intervenciju Hrvatskih voda koje bi teškim strojevima morale vratiti Očuricu u korito - kazao je Predrag Grbac, voditelj Sekcija za održavanje pruga pri HŽ-u u Varaždinu.

Visok je i vodostaj u trakošćanskom jezeru. Na varaždinskom području izlila se i rijeka Plitvica. Iz ispostave Hrvatskih voda u Varaždinu ističu da bi se stanje moglo pogoršati nastavi li padati kiša.

Stanje pripravnosti

Raste vodostaj gotovo svih rijeka u Hrvatskoj. Na većini područja već je na snazi pripremno stanje za obranu od poplave, a na Savi kod Crnca i Jasenovca jučer su proglašene redovite mjere obrane.

Pripremno stanje uvodi se kad se rijeke počnu izlijevati iz korita, dok uspostava redovite obrane znači i uvođenje stalnih dežurstava i veza odgovornih osoba za praćenje vodostaja. U redovitoj obrani mogu se naložiti i hitni radovi kako bi se spriječile poplave.

- Prvo smo imali razdoblje s obilnim snijegom koji su potom rastopile gotovo ljetne temperature. Sada su na sve to došle kiše. Rezultat su napunjena korita rijeka - objašnjava dr. Dušan Trninić iz Službe za hidrologiju Državnoga hidrometeorološkog zavoda.

Kako buja Sava i izlijeva se iz korita, mogli su u posljednja dva dana vidjeti i Zagrepčani. Sava je u samo 36 sati, do jučer u podne, u Zagrebu narasla za 198 centimetara i dosegla vodostaj od 207 centimetara. Slično je i s drugim većim rijekama.

Kiša do kraja tjedna

- Očekujemo još nešto kiše do kraja tjedna. Vodostaji rijeka stoga će sljedećih dana polako rasti, zatim će stagnirati i na kraju početi opadati. Opći je zaključak da većih poplava, barem zasad, neće biti - ističe dr. Trninić.

lJILJANA RISEK, RENATO IVANUŠ

Pogledajte na vecernji.hr