Prosvjed

Beogradski anarhisti prosvjeduju što srpske vlasti ne puštaju Hrvata

Foto: 'Miso Lisanin/Vecernji list'
Beogradski anarhisti prosvjeduju što srpske vlasti ne puštaju Hrvata
07.09.2010.
u 19:57
Osim u Beogradu, anarhistima se sudi i u Vršcu zbog "ometanja pravde"
Pogledaj originalni članak

BEOGRAD - Anarhosindikalistička inicijativa danas je oštro prosvjedovala što državljaninu Hrvatske Davoru Biliću nije vraćena putovnica i on već sedam mjeseci ne može napustiti Srbiju, iako je sud odbacio optužni prijedlog protiv njega, javlja agencija Beta. Najavili su da će u ponedjeljak, 13. rujna prosvjedovati ispred zgrade ministarstva pravosuđa u znak solidarnosti s Bilićem.

Srbijanske vlasti oduzele su putovnicu Biliću zbog sumnje da je 17. veljače na suđenju skupini anarhista optuženih za bacanje Molotovljeva koktela na zgradu grčkog veleposlanstva u Beogradu počinio kazneno djelo ometanja pravde jer je u predvorju sudnice držao papir na kojemu je pisalo "Anarhizam nije terorizam!".

– Iako je sudac odbacio optužni prijedlog tužiteljstva, Davor je i dalje u Srbiji i ne može se vratiti kući u Hrvatsku, jer se tužiteljstvo žalilo na ovu odluku, a prizivni sud još uvijek nije razmotrio žalbu tužiteljstva iako je prošlo već pet mjeseci od prvostupanjske presude – navodi se u priopćenju Anarhosindikalističke inicijative. Dodaju kako Davor Bilić nema novca za život u Srbiji, a hrvatsko konzularno predstavništvo u Beogradu odbilo je pružiti mu bilo kakvu pomoć. Beogradski anarhisti kažu da živi isključivo od pomoći prijatelja i pojedinih ljudi dobre volje.

Osim u Beogradu, anarhistima se sudi i u Vršcu zbog ometanja pravde jer su su rujnu prošle godine nosili transparente s natpisom "Sloboda uhićenim anarhistima". Drže kako su oba postupka politički montirana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

OB
-obrisani-
21:29 07.09.2010.

07.09.2010. u 20:52h DespotStefan je napisao/la: mali je hrvat koliko i milos simovic i sretko kalinic...nek se odjavi iz beograda,vrati dokumenta i aj u svoju drugu domovinu...vidim ni hrvatska ambasada ga ne ebe ni 2%....dzaba sam potrosio 2 min zivota na bezvezni clanak. ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Šteta i još ga nisi razumio! Očito! Anarhisti nisu kriminalci!

MI
Ministar
21:52 07.09.2010.

Mali JE sigurno hrvat.Da je srbin,naš konzulat bi mu lizao guzicu već odavno.Zbog Europske komisije,naravno.

OB
-obrisani-
20:52 07.09.2010.

mali je hrvat koliko i milos simovic i sretko kalinic...nek se odjavi iz beograda,vrati dokumenta i aj u svoju drugu domovinu...vidim ni hrvatska ambasada ga ne ebe ni 2%....dzaba sam potrosio 2 min zivota na bezvezni clanak.