edukacijska Press berba

Berba je kompleksan proces, treba paziti na puno detalja: Najvažnije da nema 'neobranog grožđa'

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Brodski Stupnik: Održana 2. Press berba u vinogradima vinarije Galić
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Brodski Stupnik: Održana 2. Press berba u vinogradima vinarije Galić
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Brodski Stupnik: Održana 2. Press berba u vinogradima vinarije Galić
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Brodski Stupnik: Održana 2. Press berba u vinogradima vinarije Galić
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Brodski Stupnik: Održana 2. Press berba u vinogradima vinarije Galić
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Brodski Stupnik: Održana 2. Press berba u vinogradima vinarije Galić
14.09.2021.
u 18:54
Kad se kašete napune, berači ne nose grožđe, nego dolaze nosači. Svatko radi svoj posao!
Pogledaj originalni članak

Jesen u vinogradu posebno je lijepa. Osim ukusnih plodova, odiše toplim bojama. Pokazalo se to i na ovogodišnjoj, drugoj po redu edukacijskoj Press berbi koja je u organizaciji Turističke zajednice Meridiana Slavonica održana u vinogradu Stupnički dvori u Brodskom Stupniku kod Slavonskog Broda.

Dugogodišnja je tradicija ovoga kraja za vrijeme berbe organizirati “Stupničku berbu grožđa”, veliko slavlje u čast loze i njezinih plodova koji nam donose vrhunska vina. Ove su godine u sklopu te velike priredbe i novinari učili kako brati grožđe. O tome što je važno kod berbe govorio je Alen Zadravec, voditelj proizvodnje i glavni tehnolog u vinariji Galić. Iako su ovdašnji vinogradi najpoznatiji po domaćoj perjanici sauvignon blanc te najdominantnijoj slavonskoj sorti graševini, vještina branja ovom je prilikom demonstrirana u nasadu jedinstvene talijanske sorte bijelog grožđa manzoni.

– Manzoni je jako rijetka ali perfektna sorta. Grozdovi su joj mali i valjkasti, aroma izuzetna, a parametri predobri – naglasio je Zadravec.

Sama berba jako je kompleksan proces i treba paziti na puno detalja. Za berbu su posebno važne kvalitetne škare kojima se spretno može rezati i ući u lozu, a najvažnije je da ne ostane “neobranog grožđa”. Ako na lozi ostane grožđa, posao nije dobro obavljen i tu se odbijaju minute (dobiju se penali). Kad se kašete napune, berači ne nose grožđe, nego dolaze nosači. Svatko radi svoj posao!

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Brodski Stupnik: Održana 2. Press berba u vinogradima vinarije Galić

– Grožđe se obično bere i s jedne i druge strane trsa, a kako u berbi ne vidimo kolegu s druge strane, mi enolozi stalno ističemo da morate paziti na sebe i svoje zdravlje, da vam se ne dogodi da jedno drugom odrežete prst – upozorio je Zadravec.

Press berbu u stupničkim vinogradima u turističkoj su zajednici Meridiana Slavonica iskoristili za promociju turističke ponude. Slavonci su poznati po dobroj i zdravoj autohtonoj hrani, uz hranu ide i piće, a zatim i aktivni turizam i boravak u prirodi. Upravo su to turistički aduti koje ima ova županija. Živopisni Brodski Stupnik nadaleko je poznata destinacija za ljubitelje grožđa, vina i aktivnog odmora, a dugogodišnja tradicija vinogradarstva i podrumarstva na ovom području jamac je i kvalitete vina ovdašnjih vinara.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

NO
nogogaz
19:15 14.09.2021.

"Berba je kompleksan proces, treba paziti na puno detalja: Najvažnije da nema 'neobranog grožđa' " na Balkanu je sve kompleksan problem!

ZA
zagi101
00:50 15.09.2021.

ajme koje filozofiranje oko tako jednostavne radnje kao što je berba, valjda su do sada svi koji imaju vinograde to krivo radili