italija

Berlusconijevi parlamentarci prijete napuštanjem parlamenta

Foto: Reuters/PIXSELL
Berlusconijevi parlamentarci prijete napuštanjem parlamenta
26.09.2013.
u 09:55
Berlusconijevi parlamentarci složno su se dogovorili kako će podnijeti skupnu ostavku u parlamentu ako njihov lider bude izbačen iz senata
Pogledaj originalni članak

Na djelu je subverzivna operacija kojom neki suci čine prevrat protiv pravne države, kazao je bivši premijer Silvio Berlusconi na sinoćnjem sastanku s predstavnicima njegove stranke Narod sloboda. Oni, Berlusconijevi parlamentarci, su pak složno odgovorili kako će podnijeti skupnu ostavku u parlamentu ako njihov lider bude izbačen iz senata.

Naime, 4. listopada bi parlament morao glasovati o izbacivanju ili ne Berlusconija iz senata na osnovu konačne kazne koju mu je izrekao Vrhovni sud kojom je kažnjen na četiri godine zatvora, odnosno s olakšicama na jednu godinu kućnog pritvora ili društveno korisnog rada i isključivanje iz političkog života zbog korupcije. Ako će parlament izglasovati izbacivanje Berlusconija, onda će iz parlamenta izaći i njegovi ljudi, kao i iz vlade u kojoj se nalaze u koaliciji sa strankom lijevog centra, Demokratskom strankom, i strankom Marija Montija. To znači i krizu vlade, pa premijer Enrico Letta koji se nalazi u New Yorku na Godišnjoj skupštini UN-a najavljuje kako može i odmah podnijeti ostavku, jer mu je dosta takvih ucjena.

Svi komentatori, osim dakako onih u listovima obitelji Berlusconi, pišu danas kako je odluka parlamentaraca Naroda slobode štetna po Italiju, jer bi dovela do političke nestabilnosti koja bi utjecala na novčarska tržiša i ekonomsku situaciju. Italija je polako počela izlaziti iz krize, a politička nestabilnost bi je vratila natrag u teškoće. Berlusconijevo ponašanje je, zaključuju komentatori, neodgovorno prema Italiji i Talijanima.

Silvio Berlusconi, pak, kaže kako ne spava 55 dana i kako je smršavio 11 kilograma od kada ga je Vrhovni sud defionitivno osudio. Kaže kako ne želi popustiti, kako je nevin, odnosno osuđen samo zato da ga se makne s političke pozornice itd. Svoj osobni problem sa sudstvom nameće kao općetalijanski dok su Italiji potrebne reforme i druge odluke koje bi povećale ekonomski rast.

>>Silvio Berlusconi kažnjen s čak 564 milijuna eura

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.