Sjednica Sabora

Beus Richembergh o odlasku Đikića: Koja je to poruka mladim ljudima u Hrvatskoj, a desetine tisuća odlaze?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.10.2016., Zagreb - Raspravom o prijedlozima zakona na kojima inzistira MOST Sabor RH nastavio je svoju prvu sjednicu. Goran Beus Richembergh. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor
15.02.2017.
u 11:04
Posljedice takvoga bagateliziranja, takvoga odnosa prema želji da se domovini pomogne mogu biti vrlo, vrlo ozbiljne, kaže HNS-ovac
Pogledaj originalni članak

Saborsko zasjedanje tradicionalno je počelo zahtjevima za stanke, a prvo je HNS-ov Goran Beus Richembergh progovorio o odnosu Vlade prema znanstvenicima, potaknut odlukom Ivana Đikića da prestane raditi u Splitu.

– Posljedice takvoga bagateliziranja, takvoga odnosa prema želji da se Domovini pomogne mogu biti vrlo, vrlo ozbiljne. Posljedice možemo vidjeti već sada, ali definitivno se odražavaju na ukupnu sliku, ako hoćete i ugled RH u svijetu, u znanstvenim krugovima, njenog odnosa prema znanosti, znanju, izvrsnosti, razvoju kritičnoga uma. Tome suprotstavljamo, nažalost, toleranciju mediokriteta, osrednjosti, želju da budemo društvo koje stagnira, a ne ono koje napreduje. Mi nemamo tisuće i tisuće znanstvenika i stručnjaka koji žive u inozemstvu, a koji žele aktivno pomoći Republici Hrvatskoj, svojoj domovini, onim granama djelatnosti kojima se bave, ali ni u općem društvenom smislu u jačanju njenoga, s jedne strane znanstvenog, gospodarskog, političkog integriteta, a onda i njene budućnosti i ugleda – naglasio je Beus Richembergh. Vlada koju oni u HNS-a nazivaju Titanik Vladom, kaže, doista unatoč svim upozorenjima ide od sante do sante.

– Čega god se uhvatimo i oko čega god razgovaramo, zapravo vidimo da se Vlada ne obazire ni na upozorenja ni na dobronamjerne kritike, pa ni na prijedloge, nego ide svojim putem koji nema mnogo veze ni s logikom, a rekao bih ni s politikom zdravog razuma koju bi valjala i trebala promicati svaka Vlada, pa i ova – tvrdi Beus Richembergh koji premijeru Andreju Plenkoviću zamjera na "posprdnom" komentaru kojim se osvrnuo na odlazak Đikića.

– Kakva je to poruka mladim ljudima u Hrvatskoj, a desetine tisuća odlaze? To je poruka da ovdje nema prostora za vas ako želite kritički razmišljati, aktivno sudjelovati, tražiti svoje mjesto pod suncem i zahtijevati da vam se omoguće uvjeti za rad i život. Mi iz HNS-a i HSU-a oštro protestiramo zbog takve politike Vlade i zahtijevamo drukčiji odnos i prema znanosti i prema izvrsnosti – zaključio je Beus Richembergh.

SDP-ov Peđa Grbin stanku je pak zatražio da bi progovorio o savjetnicima u Vladi pa ustvrdio kako su se ministri u Vladi raspojasali jer svaki od njih uzima po nekog savjetnika koji ne dolazi iz redova državnih službenika, kako je najavljivao premijer.

– Plenković je, govoreći o Zakonu o Vladi, rekao kako se uređuje pitanje položaja savjetnika koji će se imenovati iz redova državnih službenika te kako je intencija depolitizacija državne službe. Tijekom protekla četiri mjeseca dogodile su se promjene koje dovode u pitanje ima li predsjednik Vlade autoritet nad ministrima. Ministri su se raspojasali i svaki od njih uzima po nekog savjetnika koji ne dolaze iz redova državnih službenika koje je najavio premijer već sa strane jer se mora platiti politička cijena. Najgori je primjer imenovanje gospodina Ilčića, "vrsnog" stručnjaka za vanjske poslove i EU integracije. Zaposlenika jedne javne ustanove koji će uz tu plaću primati i naknadu za posebnog savjetnika i njegova ukupna primanja bit će u rangu potpredsjednika Vlade. Zapošljavanje Ilčića u MVP-u ima dodatnu konotaciju. MVP predstavlja RH u EU, ali i onda kada se putuje u Katar ili BiH. A on kao savjetnik govori kako je Hrvatsku trebalo ograditi bodljikavom žicom jer se muslimani i Hrvati razlikuju, smatra da pripadnici islama nemaju iste navike kao i kršćani... – kazao je Grbin.

Na ovo je reagirao HDZ-ov Branko Bačić ustvrdivši kako nije točno da je prilikom donošenja Zakona o vladi bilo riječi da neće biti posebnih savjetnika jer je tog dana tim zakonom upravo i predviđeno da će se imenovati posebni savjetnici. Podsjetio je i kako je bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović imao četiri savjetnika, a aktualni premijer Andrej Plenković jednog.

– Meni je nevjerojatno da u vrijeme kada traje "afera Dnevnice" SDP spominje savjetnike u Vladi. Posebni savjetnici postoje još od 2003., a u tom smislu bivši premijer Milanović bio je aktivan i imao je četiri posebna savjetnika, dok gospodin Plenković ima jednog. Ti posebni savjetnici gospodina Milanovića u proteklim godinama napisali su 40 cm putnih računa više nego gospodin Pajo Jare u Kamiondžijama. Uspjeli su u kratko vrijeme nakupiti putnih računa kao posebni savjetnici predsjednika Vlade. Kolega Maras isto tako imao je savjetnika – supruga gradonačelnice Siska gospodina Baničeka, a isto tako je i gospodin Jovanović imao posebnog savjetnika – zaručnicu našeg kolege Saše Đujića – uzvratio je Bačić. SDP-ov Gordan Maras tražio je da se ustanovi povreda Poslovnika jer je, tvrdi, Bačić govorio laži, te dodao kako on nikada nije imao savjetnika. 

>> Culej Pernaru u raspravi o skidanju imuniteta Sauchi: Čije ste vi kukavičje jaje, čiji ste vi idol? Idi u dječji vrtić

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 70

DU
Deleted user
11:22 15.02.2017.

Klasična zamjena teza na partijski način. Gosp. Beus je valjda zaboravio napomenuti kako je najviše mladih, posebno visokoobrazovanih, otišlo iz lijepe naše upravo u vrijeme dok su vladajući bili SDP i HNS.

DU
Deleted user
11:41 15.02.2017.

Koju porku ste vi poslali kad ste glasli za sutkinju ustavnog suda dokaznu plagijatoricu, što velite za vašu drgaricu Vesnu Pusić koja ima doktorat bez završene srednje škole?

Avatar TAJSAM
TAJSAM
11:48 15.02.2017.

Tko o čemu a Beus o HDZU-u, baš se pravi javio. Gdje su mu korjeni ovog prezimena, gdje je afera Medison, gdje je Lalovac, gdje je poruka sa mladim kad se govori o mladom Tomislavu Sauchom to su afere današnjice a odlazak profesora Đikića je narihtan tako da se dobije dojam da odlazi zbog politike. a što je samo alibi da ode gdje već duže vrijeme želi otići. Da smo svi otišli uoći Domovinskog rata gdje bi danas bila Hrvatska. Naj lakše je bilo pobjeći ali se treba suprotstaviti nepravdi i boriti se za prava svih stanovnika a ne ići linijom lakšeg otpora. Pozdrav dobrim ljudima