'Smiješna' odluka

Bez suradnje s Hezbollahom u pitanje dolaze životi EU vojnika

Foto: Reuters/PIXSELL
Bez suradnje s Hezbollahom u pitanje dolaze životi EU vojnika
24.07.2013.
u 07:55
Zahvaljujući obavještajnoj suradnji s Hezbollahom dosad je spriječeno desetak napada Al-Qa’ide na postrojbe UN-a u Libanonu
Pogledaj originalni članak

Odluka EU da se vojno krilo Hezbollaha uvrsti na listu terorističkih organizacija više je nego smiješna, a Unija je zbog pritiska donijela takvu odluku, no htjela je ostaviti i otvorena vrata za dijalog jer u svakom sastavu libanonske vlade bit će Hezbollahovi ministri, smatra vojni analitičar i umirovljeni časnik libanonske vojske Amin Hoteit.

 – U Libanonu, u sklopu misije UN-a, više je od četiri i pol tisuće vojnika iz Francuske, Italije i Španjolske, te još pet tisuća iz ostalih zemalja među kojima i iz Hrvatske. Do sada je, zahvaljujući obavještajnoj suradnji između tih snaga i Hezbollaha, spriječeno desetak samoubilačkih napada koje su pripremali salafiti i Al-Qai’da. Hezbollah će suspendirati suradnju, što bi moglo ugroziti živote tih vojnika – kaže Hoteit. Stavljanjem Hezbollaha na listu, moći će mu biti zaplijenjena imovina na teritoriji EU, a njegovim militantima moći će se zabraniti kretanje. Izjavu njemačkog šefa diplomacije Guida Westerwellea da neće dopustiti Hezbollahu izvođenje terorističkih napada na području EU, Hoteit smatra jeftinom propagandom.

 – Hezbollah je jedna od najjačih gerilskih skupina na svijetu i djeluje pod strogom tajnošću. Odluči li nešto napraviti u Europi, neće ga spriječiti Guido Westerwelle ni cijela obavještajna služba EU. Pripadnici vojnog krila Hezbollaha svaki dan ulaze na izraelski teritorij uz najjače sigurnosne mjere. Ako mogu ući u Izrael, mogu i u EU bez viza – ističe Hoteit.

>> Nevoljko donesena odluka - EU će Hezbollah proglasiti teroristima!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.