Davor Ivanković

Bi li Tihomir Orešković zaposlio Milanovića, Marasa ili Grčića?

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Tihomir Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Most
26.12.2015.
u 21:06
Kažu da nije isto upravljati državom i poduzećem. Točno, Hrvatskom mogu upravljati i neznalice, poduzećem ne
Pogledaj originalni članak

Baš smo posebna zemlja. Sad je najednom problem što je mandatar menadžer s referencijama koji se dokazao u upravljanju u svjetskoj multinacionalki. Kao, nema legitimitet (politički) jer nije bio kandidat na izborima. Po takvima veći legitimitet da bude mandatar i premijer onda ima manjinska zastupnica koja je u Hrvatski sabor ušla s 999 glasova!? Pa da onda nju stavimo za premijerku? Te su teze, naravno, bezvrijedne jer u pragmatičnoj politici vrednija je ona kineska “nije važno koje je boje mačka, važno je da lovi miševe”. A Tihomir Tim Orešković jest ta “mačka”. 

Zanimljivo, no oni koji sada najviše rone suze zbog dolaska “nelegitimnog” Oreškovića nisu nikada postavili normalno pitanje – a s kojim je to referencijama premijer postao Zoran Milanović? Da, dobio je izbore, stekao najveći politički legitimitet, na početku mandata imao je ogromnu potporu hrvatskih građana da obavi reforme, a sve što smo dobili bile su tri godine nerada i nekompetencije plus godinu dana histerične izborne kampanje. Pa Milanović je ministarska mjesta podijelio i onima koji u životu nisu radili gotovo ništa, osim izmišljenih poslova koje su dobivali kao partijski uhljebi premda su bili neznalice i lijenčine. I to je onda bilo legitimno, a nije kada posao vođenja vlade treba dati osobi koja dokazano dobro upravlja milijardama dolara i eura!? Još kažu – e nije jednako upravljati državom i poduzećem. I to obično kažu oni koji u životu nisu radili u poduzeću, a kamoli upravljali nekim. Dakle, prema toj našoj iskrivljenoj logici – upravljati državom puno je ozbiljniji posao nego upravljati Plivom, Inom, Tevom, Končarom, Ericssonom. Pa kako smo onda upravljanje dali – Marasu, Hajdašu Dončiću, Grčiću, Jakovini? Tu je razlika, državom mogu upravljati i neznalice, poduzećem pak ne. Baš me zanima, dakle, koje bi od navedenih poduzeća zaposlilo te Milanovićeve ministre? Vidimo, Milanović i njegovi ne bi “zaposlili” Oreškovića i sada svi o tome raspravljaju. A nitko ne raspravlja o tome bi li Orešković zaposlio Marasa, Hajdaša, Grčića, Milanovića, Ostojića? To je meritum. Bi li, dakle, menadžer sa svjetskim referencijama zaposlio naše “najlegitimnije” političare? Kako svi znamo odgovor na ovo pitanje, “lukavi” analitičari i političari radije onda postavljaju političko pitanje i obrušavaju se na Oreškovića i njegov politički legitimitet. Koliko vidimo, većina hrvatske javnosti dat će g. Oreškoviću priliku da dokaže svoje menadžerske vještine. Lijepo je dočekan, s nadom da, valjda, zna što treba činiti.

>> Novi prilozi povijesti političke hipokrizije: Doviđenja do novih izbora!

Puk tu preliminarnu potporu daje po osjećaju, a ako Orešković na kraju i postane premijer i počne uvoditi reda u financije i funkcioniranje države, steći će i osobni autoritet. A neizravni politički legitimitet koji sada dobiva od pobjedničke političke koalicije pretvorit će se u onaj izravni, koji će dobiti od naroda. Potencijalni problem Orešković može imati ako dozvoli da mu se političari pobjedničke koalicije isuviše petljaju u program rada, prioritete i naročito u kadroviranje. Jasno je da svaka politička elita nakon pobjede na izborima želi nagraditi i svoje pripadnike, rasporediti ih na funkcije, kako bi imala svoje ljude na državnim pozicijama s kojih se može ugovoriti posao “s našim momcima i tvrtkama”. I to će biti pravi izazov za Oreškovića, da se othrva takvim scenarijima i, koliko god bude moguće, kadrovira prave, vješte i dokazane igrače. U zadnja četiri mandata naši premijeri-političari loše su vodili državu. Jer nisu najprije naučili kako se vodi poduzeće. Dakle, dobrodošli, direktore Oreškoviću. I pazite koga zapošljavate.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar juricamesko
juricamesko
21:29 26.12.2015.

Teva u kojoj je Tihomir Orešković bio jedan od vodećih financijskih stručnjaka jedna je od najvećih svjetskih kompanija ,a najveća izraelska.prošlu godinu imala je ukupni prihod od preko 150 milijardi kuna dakle 50 % više od hrvatskog proračuna,a poslije oporezivanja dobit od oko 40 milijardi kuna.dobit.hrvatska je prošlu godinu završila sa deficitom od 20 milijardi kuna.to su vodili naši financijski stručnjaci koji imaju legitimitet.gdje su oni nas vodili.u gubitak i bankrot.gdje je Orešković vodio Tevu.u dobitak.ali po našoj komunističkoj avangardi nitko nema legitimitet osim ako mu ga oni ne daju.nije bitno što taj netko nema znanja,stručnosti,sposobnosti,što se nije dokazao ni na kakvom poslu jedino je bitna pripadnost partiji,a partija je ta koja daje i odobrava legitimitet.samo ovaj put neće moći.zastupnici Mosta i Domoljubne koalicije neposredno su izabrani za narodne zastupnike u hrvatski sabor i njima je narod dao legitimitet kao i suglasnost da izaberu najbolje u vođenju države.oni svoj legitimitet posredno daju gospodinu Oreškoviću koji po njima stiče puni legitimitet kao premijer.stručni,znanstveni,poslovni legitimitet osigurao je sam sebi svijim radom i znanjem za razliku od svih ovih koji mu ga osporavaju.

Avatar Mican999
Mican999
22:54 26.12.2015.

I opet nakon svih pozitivnih referenci naći ce se nekolicina idiota koji ce probat srušit, osporit ili omalovažit Gosp. Oreškovića. Mediji u vlasništvu saveza komunista su već počeli i nemisle stati. I zato neka Mu i Bog pomogne protiv njih jer u njegovu stručnost u vođenju buduće države uopće ne sumnjam.

DU
Deleted user
22:50 26.12.2015.

manjinski zastupnik s 999 glasova po tome ima vise prava bit mandatar vlade od oreskovica?