NAJAVIO PRITISAK

Biden smatra da se talibani nisu promijenili

Foto: SAEED ALI ACHAKZAI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Afganistan
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Taliban forces patrol in Kabul
Foto: ABDULLAH ABDULLAH/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
21.08.2021.
u 07:00
Amerika najavljuje snažni diplomatski i ekonomski pritisak, a ne oružanu borbu
Pogledaj originalni članak

Talibani su Afganistan proglasili Islamskim Emiratom Afganistana. Emirat potječe od riječi emir, što izvorno znači zapovjednik, general ili pak princ, neki se put izgovara amir i ima isto značenje. Emir je s vremenom postalo ime visokog plemićkog naslova ili naslova koji su dobivali uz svoju dužnost visoki državni dužnosnici diljem arapskog svijeta, a od 19. stoljeća i u Afganistanu. Taj naslov bio je udomaćen u srednjovjekovnom muslimanskom svijetu.

Strah Izraela

Emiri su u islamskim monarhijama obično bili visokopozicionirani šeici. U slučajevima kad se taj naslov odnosio na monarhovu djecu emir je značilo princ (knežević) i uz njegov naslov išao je i emirat (kneževina) – teritorij kojim je on upravljao. Emirati bi, dakle, bili nešto poput kneževina u europskom smislu. Riječ emir ušla je u engleski jezik 1593. godine preko francuske riječi emir. Emir je bilo jedno od imena ili naslova islamskog proroka Muhameda.

Islamski emirat su na pojedinim područjima u Iraku, Siriji i Libiji proglasili ISIL i Al-Qa’ida. I palestinski pokret Hamas, ako osvoji vlast na području čitave palestinske samouprave, ima namjeru proglasiti emirat.

>> VIDEO Whatsapp pokušava blokirati talibane: 'Dužni smo poštivati zakone o američkim sankcijama'

Ismail Haniyeh, politički šef Hamasa, čestitao je talibanskom pokretu na kraju američke okupacije Afganistana. Haniyeh je telefonom razgovarao s talibanskim liderom Abdul-Ganijem Baradarom i tom prilikom kazao da je kraj američke okupacije Afganistana uvod u propast svih okupacijskih snaga, prije svega i izraelske okupacije Palestine.

Baradar je izrazio zahvalnost Haniyehu zbog telefonskog poziva poželjevši Palestini pobjedu i jačanje kao rezultat njihova otpora te pozvao sve države da podrže palestinski otpor. Zbog te čestitke i dobre vojne suradnje između Irana i talibana izraelsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost zbog takve suradnje jer strahuju da uz Hamas i Islamski džihad te libanonski Hezbollah Izrael ne bi dobio još jednog opasnog neprijatelja kao što je pokret talibana.

Problem će biti i hrana

O talibanima se ponovno oglasio i američki predsjednik Joe Biden. Talibani moraju odlučiti žele li da ih prizna međunarodna zajednica, rekao je Biden u intervjuu za televiziju ABC emitiranom jučer, dodavši kako ne misli da je islamistička grupa promijenila svoja temeljna uvjerenja.

– Mislim da prolaze kroz svojevrsnu egzistencijalnu krizu u pogledu toga žele li da ih međunarodna zajednica prizna kao legitimnu vladu. Nisam siguran da to žele – rekao je Biden dodavši kako se čini da je skupina još predanija svojim uvjerenjima. No talibani moraju misliti i o tomu mogu li osigurati sve potrebno Afganistancima, dodao je Biden.

– Moraju voditi računa o tomu imaju li dovoljno hrane, imaju li dovoljne prihode koji će omogućiti razvoj gospodarstva. Moraju voditi računa i o tome hoće li uspjeti održati na okupu društvo do kojeg im je, kako sami kažu, toliko stalo – rekao je.

– No ja mislim da neće biti ništa od svega toga – kaže Biden. Dodao je i da će trebati snažan ekonomski i diplomatski pritisak, a ne vojna sila, da bi se zajamčila prava žena.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

PV
prcko.vita
11:26 21.08.2021.

Ako Izrael misli da mu je Afganistan prijetnja neka ga napadne, nema problema.

VI
vidum
11:23 21.08.2021.

Mislim da su se kod njih ipak nešto promiujenilo. Zahvaljujući Americi, puno su bolje naoružani.

IM
Imanasjoš...
16:03 21.08.2021.

Biden je pametan i neželi vodit tuđe ratove a sad naivni izprsite se .. posebno Hrvati