odluka vlade

BiH dala 'zeleno svjetlo' Shellu za dodjelu koncesije za eksploataciju nafte

Foto: PA/Pixsell
BiH dala 'zeleno svjetlo' Shellu za dodjelu koncesije za eksploataciju nafte
28.11.2013.
u 18:36
Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o proglašenju ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina od strateškog interesa na prostoru FBiH
Pogledaj originalni članak

Čini se kako je BiH bogata naftom, jer je jedna od najvećih naftnih kompanija na svijetu Shell Exploration Company B.V. procijenila kako je BiH vrijedna istraživanja i eksploatiranja.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas im je dala "zeleno svjetlo" donijevši Odluku o proglašenju ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina od strateškog interesa na prostoru FBiH.

Ovom odlukom dana je suglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za pokretanje aktivnosti i pristupanju postupku dodjele ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina putem direktnog pregovaranja.

Za istraživanje i eskploataciju predloženi su blokovi Slunj, Bihać, Bosanska Krupa, Prijedor, Drvar, Ključ, Knin, Glamoč, Bugojno, Sinj, Livno, Prozor, Imotski, Mostar, Kalinovik, Ploče, Metković, Ston i Dubrovnik.

Uvjeti za ovo potignuti su nakon što je Shell izradio izvještaj "Procjena perspektivnosti Federacije Bosne i Hercegovine za istraživanje nafte i plina", čime se ukazuje na opravdanost nastavka istraživanja nafte i plina u FBiH. Shell bi u istraživanje trebao uložiti 700 milijuna dolara.

>>'Nafta iz Jadrana preporodit će Hrvatsku'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MI
milemile
08:18 29.11.2013.

i mi ce mo pored muslimana imati i naftu to dvoje i idu paralelno samo da nam ne bude kao u iraku