Bliski istok

Bijela kuća i Netanyahu ipak će morati “resetirati” odnose

Foto: AFP/Pixsell
Bijela kuća i Netanyahu ipak će morati “resetirati” odnose
08.11.2012.
u 20:35
Izbori u Izraelu održavaju se za dva i pol mjeseca, no Obami se možda neće ostvariti želja da ih Netanyahu izgubi.
Pogledaj originalni članak

Kada se izraelski premijer Benjamin Netanyahu probudio u srijedu ujutro, sigurno mu nije bilo lako. Potpuno otvoreno stao je na stranu republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneya priželjkujući da će se riješiti Baracka Obame i u Washingtonu dobiti partnera koji bi bio skloniji Izraelu dati konkretnu podršku za napad na iranska nuklearna postrojenja.

S druge strane, izbori u Izraelu održavaju se za samo dva i pol mjeseca, a Obama i njegovi suradnici potajno priželjkuju da Netanyahu izgubi, odnosno da dobiju novoga partnera za rješavanje teških problema na Bliskome istoku. Netanyahu ne stoji ponajbolje u istraživanjima javnog mnijenja, no ipak predviđa se da će njegov Likud dobiti najviše glasova. No morat će u koaliciju. To znači da bi Netanyahu mogao ostati na čelu vlade, pa će on i Obama na kraju morati naći način da započnu kakav-takav konstruktivni dijalog zato što je problema jako puno.

Oružani obračun s Iranom i njegovim nuklearnim programom sigurno će biti jedna od najeksponiranijih tema u predizbornoj kampanji, a Netanyahu bi svojem radikalnom stavu mogao pridobiti dosta konzervativnih birača. Obama, s druge strane, u svom je pobjedničkom govoru kazao da je za Sjedinjene Države desetljeće ratova završeno, što znači da se Amerika neće upuštati u neki novi rat, a nikako u sukob s Iranom koji bi se zaista mogao oteti kontroli.

Komentatori u Izraelu pišu da je došao trenutak da se u potpunosti “resetiraju” odnosi između Obame i Netanyahua, no dodaju da će za to trebati nešto vremena i puno volje s obje strane.

Bliski istok svakako će biti vrlo visoko na Obaminoj vanjskopolitičkoj agendi, no možda će mirovni proces između Izraela i Palestinaca pasti u drugi plan zato što su se u posljednje dvije godine otvorile brojne druge neuralgične točke poput Sirije, Egipta ili Irana, koje zahtijevaju brzo i konstruktivno djelovanje. Iako se smatra da je mirovni proces između Izraela i Palestinaca ključ za stabilnost cijele regije, mogao bi neko vrijeme ostati na čekanju, što bi premijeru Netanyahuu odgovaralo.

>>Putin i Netanyahu bili za Romneya, a Chavez ipak čvrsto uz Obamu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Alfons_x
Alfons_x
08:19 09.11.2012.

08.11.2012. u 21:18h Nepokolebljiv je napisao/la: @rafaell Zaista sete unikat! Pa ako Netanyahu nije popularan u Izraelu kako je onda postao Premijerom? Da li su ga postavili iranski ajatole kao "malog Nedu"? :::::::::::::::::::::::::::::::::: Čudna konstatacija jednog neznalice "mali nedo" nije postavljen od strane ajatola, dapače nije s ajatolama u najboljem odnosu zbog svojeg liberalnog pristupa i otvorenosti:)