SUBOTOM UJUTRO

Bijelo dugme i guske u magli

10.06.2005.
u 18:27
Pogledaj originalni članak

Iznenađen sam da uopće postoji interes za nešto što je posljednji put bilo zajedno prije petnaest godina, skromno tvrdi Goran Bregović nekoliko dana prije velikog koncerta Bijelog dugmeta u Sarajevu. Nakon što je tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu stao na stranu beogradskog režima, Bregović ipak uz slavljeničke fanfare stiže na stadion Koševo. Ulaznice za koncert uglavnom su rasprodane, a medijske kuće utrkuju se tko će dati više prostora legendarnoj sarajevskoj grupi.

Okupljanje Bijelog dugmeta budi uspomene na vrijeme od prije rata Uspomene koje su kao vino, što starije to ukusnije, množe se i nude umjesto nade u ljepšu budućnost. Tako ispada da je tada sve bilo savršeno Kao u sladunjavim ljubavnim pjesmama s prepoznatljivim folk motivima! Sve kao u albumu Bijelog dugmeta.

No, vijest dana dakako su reagiranja upravo Gorana Bregovića na posljednji odlično opremljeni intervju u magazinu Dani. Urednik Senad Pećanin razgovarao je s Goranom u njegovoj beogradskoj kući. Tom je prigodom, kako je objavljeno u tome sarajevskom tjedniku, Bregović na pitanje o izostanku potpore za svoj rodni grad uskliknuo: "Evo, ja baš to kažem - jebo Aliju" Prvi čovjek Bijelog dugmeta jučer je opovrgnuo takav istup optužujući Pećanina da ga želi zavaditi sa Sarajevom. Dakako, niti ovaj put kontroverzni Bregović nije kazao niti jednu riječ protiv Miloševića, Kusturice i ostalih četnika jer, kako kaže, jednostavno nije čovjek koji blati druge? Postojanje različitih mjerila posve je prikladno Bregoviću.

Svi nesrbi krivi su za raspad bivše tvorevine i svi oni su zločinci koji su uništili, kako tvrde jugonostalgičari, najbogatiju i najbolju zemlju svijeta. Stoga su sarajevski i zagrebački koncerti Bijelog dugmeta izvanredni događaji jer pokazuju svu bijedu građanstva koje na svaki dobro organizirani marketinški trik iz Beograda kao guske odlazi u maglu

Pogledajte na vecernji.hr