Sigurnost

Bili smo disciplinirani, nitko od učenika nije skakao kroz prozor!

Foto: 'Ljiljana Risek/VLM'
Bili smo disciplinirani, nitko od učenika nije skakao kroz prozor!
14.10.2010.
u 17:15
Vježbu su pratili predstavnici ureda stožera za zaštitu i spašavanje iz Vukovarske, Dubrovačke, Istarske i Varaždinske županije te Grada Zagreba
Pogledaj originalni članak

– Ne, nije nas uhvatila panika kad nas je pedagoginja došla obavijestiti da je u školi izbio "požar"! Nikome nije palo na pamet iskočiti kroz prozor, već smo sa svojom učiteljicom disciplinirano izišli iz škole i nakon toga promatrali vježbu. Bilo je zanimljivo, a i mi smo naučili kako se trebamo ponašati u slučaju stvarne opasnosti – rekao je učenik 8. razreda Lovro Divjak.

S ostalih tristotinjak učenika poslijepodne smjene i cijelim kolektivom ivanečke Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, on je sudjelovao u velikoj vježbi što ju je gradski Stožer zaštite i spašavanja organizirao u suradnji s istoimenim državnim uredom. Vježbu u Ivancu pratili su i predstavnici Središnjeg ureda za zaštitu i spašavanje iz Zagreba te područnih ureda iz Vukovarsko-srijemske, Dubrovačke, Istarske i Varaždinske županije i Grada Zagreba.

A nakon što je u školi izbio "požar", ravnatelj Dragutin Brezovec zvonom je dao znak za evakuaciju. Nakon što su učenici izišli iz škole, akciju pozivanja u pomoć, osiguravanja prilaza, spašavanja "unesrećenih" i gašenje vatre sinkronizirano su obavili DVD Ivanec, policija, služba Hitne medicinske pomoći, Gorska služba spašavanja i mladež GD Crvenoga križa. Vatrogasci su uz pomoć ljestava s prvog kata spasili djelatnika koji je "opečen" kod gašenja požara, a potom mu je u vozilu Hitne pružena liječnička pomoć.

– Zbrinjavali smo troje "ozlijeđenih" učenika s opeklinama, prijelomom podlaktice i s ozlijeđenim šakama u koje se zabilo staklo. Bilo je zanimljivo, tek sad je do punog izražaja došla vještina koju stalno vježbamo s mentoricom Jasminkom Vujasinović – objasnila je učenica 4. razreda ivanečke Gimnazije Nikolina Križanec, članica mladeži Crvenoga križa.

Odrađenom vježbom bio je zadovoljan i vatrogasni zapovjednik Mario Rogina koji je rekao da je akciji DVD Ivanec sudjelovao s dvanaest ljudi i tri navalna vozila. Misli da su dobro demonstrirali tehnike spašavanja, unutarnju i vanjsku navalu i pretraživanje prostora. Vježbu je komentirao Zoran Happ.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.