EKSKLUZIVNO

Bili smo u obruču vatre i dima

22.07.2002.
u 00:00
* Mijo Bosančić: "Pomolio sam se i u mislima oprostio sa ženom i troje djece" * Više od 50 radnika iz Slavonskog Broda i okolice radi za tvrtku Activ iz Graza, koja je obavljala remont u termoelektrani Kosovo B
Pogledaj originalni članak

Kad su ga vatra i dim potpuno okružili, Mijo Bosančić pomislio je na suprugu i troje male djece u Slavonskom Brodu. Pomolio se i uputio im posljednji pozdrav. U tom trenutku nije se mogao nadati da će se spasiti.

- Mislio sam da neću preživjeti. Vatre i dima bilo je posvuda, dim nam je punio pluća - kazao je. Bio je među tridesetak radnika zarobljenih u zapaljenoj termocentrali Kosovo B. No Mijo je ipak preživio zajedno s još nekolicinom sunarodnjaka. Moglo bi se reći da su imali sreće.

Čeka se službena istraga

U nedjelju ujutro sjedili su u vrtu hotela "Drenica" u Kosovu Polju, očekujući kraj službene istrage. Nakon toga moći će kući, a to su najviše željeli. Neki od njih ispijali su pivu, a neki su kartali, pokušavajući ne razmišljati o užasu kroz koji su prošli prije dvije noći. Bili su vrlo blijedi. Svi dolaze iz Slavonskoga Broda i okolice, rekli su nam.

- Nestalo je struje i u tom trenutku okružio nas je gusti dim - prisjeća se Ivan Ramić. Držeći se za ruke, uspjeli su izaći van.

- Dim je bio tako gust da nismo uspjeli upaliti ni upaljač za cigarete da bismo osvijetlili put. Mijo Bosančić je vikao, pokušavajući nam pokazati kojim putem izaći. Čuli smo ga, ali ga nismo mogli vidjeti - priča Ramić. U pronalaženju puta iz gustog dima pomogao im je i Albanac Fadil Gashi. Kad su izašli van, odmah im je pužena pomoć - zbog trovanja dimom odvezeni su i smješteni u prištinsku bolnicu. Nakon što im je pružena liječnička pomoć, prevezeni su u hotel "Drenicu".

No nisu svi imali sreće. Tek u subotu ujutro otkrili su da jedan njihov kolega nedostaje. Bio je to Željko Mikulić.

- Kad je nestalo struje, kazao sam Mikuliću da odmah krene prema van, no on mi je rekao da se ne brinem, jer će struja uskoro doći - prisjeća se Darko Fumić, koji je s njime radio. Više ga nije mogao vidjeti, Željko se izgubio u dimu.

- Znam da je imao suprugu i dvije djevojčice u Slavonskom Brodu - kaže Bosančić, koji tvrdi da je u noćnoj smjeni, kad je grom udario u centralu, bilo dvadesetak Hrvata i nekoliko Makedonaca. Još dvadesetak Hrvata radilo je u dnevnoj smjeni. Svi su oni radili za kompaniju Activ iz Austrije, koja je s Europskom agencijom za obnovu sklopila ugovor o popravku i održavanju termoelektrane u Obiliću.

Sretni smo što smo živi

- Došli smo prije deset dana i sada moramo kući - kaže nam jedan radnik. Nitko od njih ne znao što je izazvalo eksploziju. No to njima sada više nije ni bitno.

- Živi smo i to je jedino što je u ovome trenutku važno - kaže jedan od njih.

Odmah nakon što je UNMIK objavio da je Željko Mikulić poginuo, upravitelj Kosova Michael Steiner javno je izrazio sućut njegovoj obitelji.

- Nema sumnje da je riječ o tragediji, čovjek je izgubio život. Duboko suosjećam s njegovom obitelji u Hrvatskoj - kazao je. Sućut je izrazio i predsjednik Rugova i premijer Bajram Rexhepi.

Kosovski dužnosnici izjavljuju da je jedini uzrok požara udar groma. To potvrđuju i u UNMIK-u i u KFOR-u, napominjući da dosadašnja istraga također ide u tom smjeru. Potvrdio je to i Michael Steiner.

- Provest ćemo temeljitu i detaljnu istragu - kazao je jučer na konferenciji za novinare koja je organizirana nakon što je osnovan poseban odbor koji će nadgledati daljnju istragu i procijeniti štetu. Na čelu toga odbora bit će premijer Rexhepi. Najavio je da neće biti većih redukcija struje, te je pozvao stanovnike da ipak budu vrlo štedljivi.

SPECIJALNO IZ KOSOVA POLJA Fatmire Terdevci

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr