obmane u restoranima

Borzan: Mislimo da jedemo brancin ili zubatac, a zapravo je oslić

Foto: Duško Jaramaz/Duško Marušić/PIXSELL
Biljana Borzan upozorava na zabrinjavajuće istraživanje
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Biljana Borzan
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Biljana Borzan
11.05.2016.
u 12:39
"Rezultati su bili i više nego zabrinjavajući"
Pogledaj originalni članak

Europski parlament na ovotjednom je zasjedanju u Strasbourgu raspravljao o obmanjivanju potrošača u restoranima i drugim objektima koji prodaju gotovu hranu, a povodom studije koju je nedavno objavila jedna nevladina organizacija u Belgiji. Studija ukazuje na zabrinjavajuće slučajeve pogrešnog označivanja ribe koja se poslužuje u restoranima u Bruxellesu - rezultati su pokazali da je trećina te ribe pogrešno označena.

- Još od prosinca 2014., novim označavanjem hrane potrošači su se ponadali da će hrana koja im se prodaje u brzim restoranima, restoranima s etničkom kuhinjom i sličnim objektima biti strože kontrolirana. Nažalost, ova studija pokazuje kako se obmanjivanje kupaca i dalje nastavilo - kazala je u pisanoj izjavi hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan

U ovom konkretnom slučaju je servirana potpuno druga vrsta ribe od one naručene, ali postoje i situacije kada se tvrdi i da je riba ili meso domaće, a zapravo je uvozno, ili kada se u jelo zbog načina pripreme dodaju zamjenski jeftiniji sastojci bez da se to komunicira kupcu. Borzan podsjeća da je Europska organizacija za zaštitu potrošača još 2014. predstavila rezultate istraživanja kvalitete kebaba koji se prodaju diljem EU.

- Rezultati su bili i više nego zabrinjavajući. Od 25 testiranih uzoraka "goveđih" kebaba, 20 ih je sadržavalo piletinu i to u značajnim količinama (u nekim uzorcima i preko 60 posto). Od uzoraka koji su prodavani kao sto posto goveđi, samo 1 od 25 odgovara tvrdnji - kaže Borzan.

Europarlamentarci su zatražili od Europske komisije da osigura bolju informaciju potrošaču o tome što plaća, pogotovo s obzirom da je kupovina gotove hrane u velikom porastu.  Rezolucijom su pozvali tijela država članica da postrože kontrole u restoranima  te omoguće potrošačima jasnu informaciju o sastavu i kvaliteti hrane, priopćio je ured Biljane Borzan.

>> Djeca mlađa od 12 godina sve češće piju energetske bombe pune šećera i kofeina

>> Borzan uvrstila oznake porijekla za pašku čipku i slavonski zlatovez u strateške prioritete EU

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

DO
doktorica
23:01 11.05.2016.

a i ova se domogla 20000 eura plaće u Europskom parlamentu,a šta je učinila za Hrvatsku?!Ništa!

OS
osica
14:51 11.05.2016.

Borzan , to vi jedete brancine, zubatce. Sirotinja srdelu.

TH
than
01:30 12.05.2016.

Bas me zanima tko bi me mogao obmanuti oslicem... Veze za zubatcem nema, eventualno da mi pokusa uvaliti brancin bez glave, samo tko je god probao te ribe vidio bi da nije to to. Oslic je presuh....