Biljana Borzan:

'Ovim tempom jednake plaće za jednak rad tek 2084.!'

Foto: VL
'Ovim tempom jednake plaće za jednak rad tek 2084.!'
10.03.2015.
u 13:01
Sinoć je tijekom plenarnog zasjedanja održana rasprava o Izvješću o jednakosti žena i muškaraca za 2013. u Europskom parlamentu
Pogledaj originalni članak

Sinoć je tijekom plenarnog zasjedanja održana rasprava o Izvješću o jednakosti žena i muškaraca za 2013. u Europskom parlamentu. Izvješće je reakcija na godišnju ocjenu napretka prava žena Europske komisije koja je najvažniji dokument te vrste na Europskoj razini. Unatoč pritiscima, Izvješće je danas izglasano.

Oko njega su se prošle godine lomila koplja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, a nije prošlo zahvaljujući među ostalim i hrvatskim zastupnicima iz redova EPP.

Zamjenska članica u Odboru za ravnopravnost spolova EP Biljana Borzan je sinoć u raspravi kazala kako je ekonomska jednakost osnovni preduvjet ravnopravnosti spolova.

– Kočenje prijedloga koji se tiču ravnopravnosti spolova poručuju polovici stanovništva EU da njihova temeljna ljudska prava na jednakost mogu čekati.  To je isto kao i tvrditi da žene žele biti nezaposlene, odraditi cijeli siječanj i veljaču besplatno u odnosu na muške kolege, a u starosti ostati bez mirovine! Budući da čak 20 posto više žena stekne visoko obrazovanje, pretvarati se da je trenutačno stanje zadovoljavajuće je apsolutno suludo – kazala je Borzan.

Ovim tempom će, primjerice, jednake plaće za jednak rad biti ostvarene tek 2084. godine. Borzan se založila za legislativne mjere u borbi protiv rodne diskriminacije i ukazala na pozitivan primjer rodnih kvota u Hrvatskoj.
 
Uložila je niz amandmana na izvješće koji su usvojeni. U zajedničkom amandmanu sa izvjestiteljem Marcom Tarabellom i kolegicom Vioricom Dancilom naglasila je važnost strateškog pristupa za povećanje zapošljivosti žena posebno u ruralnim područjima.
 
Velik dio izvješća posvećen je nasilju nad ženama koje u Europi trpi svaka treća žena. Zastupnica Borzan se založila za mjere osnaživanja žena u prijavljivanju zločina i skrbi o njima nakon prijave. Naime, procjenjuje se da se tek 20 posto nasilja prijavi policiji. I u tim rijetkim slučajevima kada do prijave dođe svaka druga žrtva bude zadovoljna konačnim ishodom.          

Borzan je istaknula i potrebu za zaštitom maloljetnika na internetu. Čak 12,1 posto djece je doživjelo nasilje na društvenim mrežama, a 9,6 posto se ponašalo nasilno.
 
– Nemojmo ponoviti prošlogodišnju sramotu. Pokažimo onima koji pokušajima rušenja kompjuterskih sustava i onemogućavanjem rada europarlamentaraca žele vratiti Europu u srednji vijek da neće uspjeti. Sutra podržite temeljna prava žena, pokažimo da smo tu zbog njih – kazala je sinoć Borzan.
 
Zastupnici već nekoliko tjedana primaju mailove raznih organizacija da ne podrže Izvješće. Krajem prošlog zasuti su i mailovima "U ime obitelji" koji se protive ovom Izvješću kao i 165.Godišnjem izvješću o ljudskim pravima i demokraciji u svijetu za 2013. Antonia Panzeria. Unatoč pritisku, danas je Izvješće usvojeno sa 441 glas za i 205 glasova protiv.

>> Žene su posljednja šansa za spas svijeta od nasilja i ekstremizma

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MA
marijajuka
13:34 10.03.2015.

Kad ja odem na bankomat 2084. pa kad podignem lovu...plaćam piće svima :-)

DR
dresnkica
13:38 10.03.2015.

Oho, tad cu imati 100 godina... aj aj zivi bili pa vidjeli

LA
Lavica7
13:26 10.03.2015.

A gdje su drugi Parlamentarci? Kad jus nasi na slici I kad se obracaju Parlamentu/ nigdje nikog! Ovo je uvredljivo .