Biljana Borzan

"Pretjerano 'kljukanje' antibioticima i odbijanje cijepljenja medicinu bi mogli vratiti u 19. stoljeće"

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
"Pretjerano 'kljukanje' antibioticima i odbijanje cijepljenja medicinu bi mogli vratiti u 19. stoljeće"
19.06.2015.
u 10:50
Hrvatska eurozastupnica upozorila je da su ''oba problema zasebno ogromne prijetnje javnom zdravlju''
Pogledaj originalni članak

Odbor za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta raspravljao je u srijedu o problemu necijepljenja i povezanog širenja zaraznih bolesti u EU. Točka je uvrštena na dnevni red na inicijativu hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan, priopćio je njezin ured.

Borzan je istaknula da je ''cijepljenje na neki način žrtva vlastitog uspjeha''.

– Njime su iskorijenjene ili suzbijene pošasti poput boginja i dječje paralize i nove generacije, koje žive bez straha od njih, ne vide potrebu za cijepljenjem. To se odnosi na građane, ali i na zdravstveno osoblje. Dodajte na to dezinformacije koje šire protivnici cijepljenja, i danas u Europi imamo epidemije ospica i pojavu difterije koje nije bilo 30 godina – dodala je hrvatska eurozastupnica.

Epidemiolog prof. Mike Catchpole, vodeći znanstvenik Europskog centra za kontrolu zaraznih bolesti (ECDC), u svojoj prezentaciji pokazao je slike 18-godišnjaka iz Finske koji je u vegetativnom stanju zbog encefalitisa izazvanog ospicama. Rekao je da se ''radi o tužnoj ljudskoj sudbini koja se mogla spriječiti s dva cijepljenja''.

– Radi se direktnoj posljedici više puta diskreditirane studije koja je povezivala cijepljenje i autizam. Studija je očit primjer znanstvene prevare, njezin autor Wakefield je izgubio licenciju za bavljenje medicinom, ali šteta je učinjena. Europa se suočava s epidemijom ospica koje su trebale biti iskorijenjene do 2015. Moramo učiniti više da dopremo do građana s porukom da su cjepiva jako učinkovita i jako sigurna – poručio je Catchpole.

Osim o odbijanju cijepljenja, Borzan je govorila i o problemu sve veće otpornosti mikroba na antibiotike. Upozorila je da su ''oba problema zasebno ogromne prijetnje javnom zdravlju, no zajedno imaju gotovo apokaliptičan potencijal''.

– Pretjerano "kljukanje" antibioticima i odbijanje cijepljenja medicinu bi mogli vratiti u 19. stoljeće, pri čemu bi smrtnost djece i bolničkih pacijenata značajno porasla – rekla je Borzan.

>> Borzan: Odbijanje cijepljenja djece nije građanska sloboda

>> Nisu cijepili sina pa požalili: Obolio je od difterije i u kritičnom je stanju

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

DO
domadoma
11:38 19.06.2015.

Ne znam zasto sam alergican na clanke vezane uz gdju Borzan. Vjerojatno od lijecnice u politici ocekujem vise nego puste fraze i irelevantnost izjava.

Avatar d-ano
d-ano
19:52 19.06.2015.

Pretjerano 'kljukanje' antibioticima i nepotrebno cijepljenje pravi nas sigurno bolesnicima ali dobar prihod za proizvodjace lijekova i cjepiva.

DJ
djurex
11:25 19.06.2015.

A vidi doktorice borzan bođe bođe ha ha ..bilo bi pametnije da sutite gosp.borzan kad vec neznate sta pricate..ili malo da nam objasnite zasto je ttip tajna i zasto se pregovara iza zatvorenih vrata..zasto ne znate sadrzaj ugovora..zasto se i tom ugovoru ugovaraju stvari poput javnog zdravstava , gmo hrane i vodnoh resursa?? Dajte malo radite svoj posao i dajte taj ugovor da bude javan..misljenja sam da ste zalutali u politiku i da nemate pojma ni sta potpisivate ni sta radite ni kome odgovarate..ko donosi zakone u eu?? Parlamentarci samo raspravljaju a zadnja i glavnarijec je od 12 eu neizabranih komesara..vi ste tu samo da upotpunite dojam(predstavu) za javnost..sram vas bilo sviju osim gosp.Farage a ..