objavljeni dokumenti

Bin Laden htio ubiti Obamu da ga zamijeni nepripremljeni Biden

Foto: AFP/PIXSELL
Osama bin Laden (1)
Foto: 'JONATHAN ERNST'
'U.S. President Barack Obama is flanked by Vice President Joe Biden (L) as he makes a statement about the House of Representatives\' final passage of health care legislation, in the East Room of the W
Foto: 'KEVIN LAMARQUE'
'Commander of the U.S. Central Command, Army General David Petraeus (R), testifies on the situation in Afghanistan during a hearing held by the Senate Armed Services Committee on Capitol Hill in Washi
16.03.2012.
u 20:58
Bidenov dolazak na vlast zemlju bi odveo u krizu, smatrao je teroristički vođa koji je svojemu zamjeniku poručio da sve snage usmjeri u napad na SAD.
Pogledaj originalni članak

Pokojni vođa al-Qaede Osama bin Laden planirao je ubiti američkog predsjednika Baracka Obamu i generala američke vojske Davida Petraeusa, prenosi Washington Post. Otkrili su to dokumenti koje su američki vojnici uzeli iz bin Ladenovog skrovišta 2. svibnja 2011., na noć kada je bin Laden i ubijen.

Tako je dokumentirano kako je teroristički vođa svojemu zamjeniku Atiyahu Abdu al-Rahmanu rekao da bi Obamino smaknuće na čelo SAD-a dovelo potpredsjednika Josepha Bidena, čija bi nepripremljenost zemlju odvela u krizu. Što se tiče zapovjednika ISAF-a i sadašnjeg šefa CIA-e Petraeusa, on je toliko važan za američku vojsku da bi njegovo ubojstvo promijenilo tijek rata u Afganistanu, smatrao je bin Laden. Za posao je odabrao pakistanskog terorista Ilyasa Kashmirija, koji je ubijen mjesec dana nakon bin Ladena u napadu američke bespilotne letjelice.

Čini se da je napad na SAD ostala vječna bin Ladenova opsesija, čak i u vrijeme kada se skrivao i bio na izmaku snaga, pa je tako Atiyahu poručio da sve napore treba usredotočiti u taj cilj te da se raspita kod "braće" iz svih regija imaju li brata koji bi mogao djelovati u SAD-u. Atiyah se nije složio s tom strategijom te se zalagao za slabljenje SAD-a putem napada na njihove snage u inozemstvu - u Iraku, Afganistanu i drugim državama.

Osim planova o napadu, dokumenti su otkrili kako je bin Laden bio zabrinut zbog lošeg imidža al-Qaede među Muslimanima. Za to je, vjerovao je, djelomično zaslužna Obamina vlada koja je odlučila prestati koristi izraz "rat protiv terora" kako ne bi provocirala Muslimane, te se usredotočila na borbu protiv al-Qaede. Smetale su mu i brojne civilne muslimanske žrtve u bombaškim napadima njegove organizacije.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

OB
-obrisani-
23:37 16.03.2012.

Napad su planirali izvesti sa golubom pismonošom koji bi imao na krilima montiranu eksplozivnu napravu sa plastičnim eksplozivom.

IP
infо_punkt
21:17 16.03.2012.

Bin Biden htio ubiti Obamu von Ladena? ja ovo više ne mogu pratit...

DU
Deleted user
23:39 16.03.2012.

hvaljen bio jezus kristus