ubojstvo u osijeku

Bio 10 dana u zatvoru. Izašao je i izbo djeda (81)

Foto: 'Davor Javorovic/Vecernji list'
Bio 10 dana u zatvoru. Izašao je i izbo djeda (81)
20.02.2012.
u 20:30
Svebor je dvaput bio na liječenju. No, u istragama ga se smatralo ubrojivim.
Pogledaj originalni članak

Osječanin Mato Olujić (81) strahovao je da bi ga vlastiti unuk Svebor (25) mogao ubiti. Obitelj je alarmirala policiju, kojoj je njihova adresa u Ulici kneza Borne bila dobro poznata. Zbivalo se to potkraj siječnja. Mladić je tada prekršajno osuđen zbog verbalnog nasilja u obitelji.

Mirno čekao policiju

Iza rešetaka je proveo idućih deset dana. Vratio se potom kući. Ni mjesec dana poslije, u nedjelju oko 18.30 sati, policiji je ponovno zazvonio telefon. Svebor je, sumnjiči se, ubio djeda. Presudio mu je s nekoliko uboda nožem u kuhinji.

– Smiri se. Sad će sve biti u redu – rekao je, neslužbeno doznajemo, nekoliko trenutaka nakon zločina svojoj majci, Matinoj kćeri. Mirno je sjeo i čekao policiju. Majka i baka bile su u trenutku tragedije u kući.

– Bilo je to samo pitanje vremena! – rekli su nam nešto kasnije Sveborovi prijatelji i susjedi.

Majka, baka i djed često su Svebora prijavljivali policiji. Iživljavao se nad svima njima.

– Podnijeli smo protiv njega sedam optužnih prijedloga iz prekršajnog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Tri smo ga puta kazneno prijavili za nasilničko ponašanje u obitelji – navodi Mario Horvat, načelnik Prve policijske postaje Osijek.

Iako je tražila pomoć policije, obitelj bi, neslužbeno doznajemo, poslije često povlačila prijave ili odbijala svjedočiti, što im zakon dopušta jer su bliski rođaci. Slično je bilo i kada su posljednji put, u siječnju, pozvali policiju.

– Djed tada nije zatražio da mu damo neku vrstu osiguranja, zaštitu – istaknuo je načelnik Horvat.

Svebor im je, pak, dvaput u samo tri godine i kuću zapalio. Vatra se 2006. proširila i na susjednu kuću. Šteta je bila golema. Opušcima je, sumnja se, izazvao požar i 2009. Izgorio im je prvi kat.

Mladić je u sudskim postupcima nekoliko puta vještačen. Svaki je put, neslužbeno doznajemo, proglašen ubrojivim iako je bio na granici. Policija ga je, pak, po nalogu osječke bolnice, dvaput 2010. dovodila na psihijatriju, gdje je bio zadržan.

Bio je paranoičan

– Bio je paranoičan. Mislio je da ga obitelj truje. Govorio je da djed ima neke kiseline u garaži. Dosta je na njega bio usmjeren u posljednje vrijeme – kažu njegovi prijatelji.

Družio se u nedjelju s jednim prijateljem kojemu je navodno rekao da će se sutradan ubiti. Ovaj je to shvatio kao šalu jer se ponašao normalno, uobičajeno. Ništa u nedjelju nije upućivalo, kažu poznanici, da će te večeri presuditi djedu. Prijatelji se danas naježe kad se sjete Sveborove priče otprije mjesec dana.

– Ispričao nam je kako ga je djed prijavio da ga želi ubiti nožem kojim je u tom trenutku mazao maslac. Slikovito nam je opisao kako je mazao maslac – kažu.

Svebor je i dvaput uhvaćen s drogom.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

TR
Trin
17:36 21.02.2012.

Svebora znam jako dobro i totalno je nepravedno da tako o njemu pričaju,a zapravo je on najveća žrtva u ovome svemu,jer su ga cijeli život teško zlostavljali i maltretirali,posebno mater Dijana.Uvijek su tražili da nešto napravi,umjesto da su tako izrazito ineligentnom dečku davali podršku kroz život.Vjerujte šta je on prošao i vi biste pukli i možda 10 puta gore napravili.Ne opravdavam taj cin,ali je nepravedno da tu pišu kako je jadna obitelj njega trpila,zapravo je obrnuto. Bilo bi pravedno da mu i mater i baba trunu u zatvoru do smrti.

MD
mara-danda
21:02 20.02.2012.

psihijatri tvrde da je ubrojiv... sada njih u sudnicu...

TH
thekurcula
20:50 20.02.2012.

Priča e, čini se, dosta jednostavna - psihotični mladić, čija se psihoza (višestruko) povećavala korištenjem kanabisa, izbo je svog dedu jer je u njemu video opanost! Jeste to tužno ali opet ostaje pitanje kad se država sme i mora direktno umešati. Posle bitke su svi generali. A radi se o tome da general treba biti pre boja i onda, kao general, početi ga.