zoran milanović

Bio bih najsretniji da svima mogu 'dati' 2000 € plaću. Ali nije moguće

Foto: Screnshoot
samit u eu, milanović (1)
Foto: AFP/PIXSELL
zoran milanović
Foto: Screnshoot
samit u eu, milanović (1)
Foto: AFP/PIXSELL
summit bruxelles (1)
Foto: Screnshoot
samit u eu, milanović (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
summit eu, (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
summit eu, (1)
Foto: AFP/PIXSELL
summit bruxelles (1)
Foto: AFP/PIXSELL
summit bruxelles (1)
Foto: AFP/PIXSELL
summit bruxelles (1)
23.05.2012.
u 15:41
Premijer Zoran Milanović u Bruxellesu je sudjelovao na neformalnom summitu EU na kojemu se raspravljalo o Hollandeovim idejama gospodarskog rasta
Pogledaj originalni članak

Premijer Zoran Milanović iz Chicaga, a nakon summita NATO-a, stigao je u Bruxelles, gdje je sudjelovao na neformalnom summitu EU na kojemu se raspravljalo o Hollandeovim idejama gospodarskog rasta kao protuteži mjerama fiskalne discipline koje je nametnula njemačka kancelarka Angela Merkel.

– Ja sam za model koji zagovara vidljiv i održiv rast i koji ne gura zemlju u dužničku krizu – rekao je Milanović na pitanje je li mu kao hrvatskom premijeru bliži model francuskog predsjednika ili njemačke kancelarke. – Mnoge su države stale sa zaduživanjem, ali rasta nema. A bez rasta nema investicija. Istovremeno, investitori traže financijsku stabilnost, dakle nulte ili minimalne deficite, ali u tom slučaju nema rasta, a kad nema rasta, ni time nisu zadovoljni. Negdje treba naći izlaz iz tog zatvorenog kruga – rekao je Milanović.

Na pitanje hoće li zbog mjera štednje morati otpuštati ljude iz državne uprave i javnih poduzeća, premijer je rekao kako njegova Vlada želi sačuvati radna mjesta i razinu plaća, ali želi rezati sve dodatke iznad toga.

– Ona prava koja su povrh toga, dakle dodaci, božićnice, regresi i tako dalje, sve su to uspomene iz nekih ljepših vremena. Bitno je raditi, bitno je primati plaću i to je to. Ja bih bio najsretniji da svima mogu "dati" dvije tisuće eura plaću. Ali to je nemoguće. Grčki su umirovljenici imali veće mirovine nego u Austriji i sada to predstavlja problem. Nema novca – rekao je Milanović.

Neformalna večera lidera 27 zemalja EU i Hrvatske počela je oko 20 sati i završila nešto poslije 1 sat. Dvije najvažnije stvari na meniju bile su euroobveznice i dokapitalizacija Europske investicijske banke sa 10 milijardi eura, ideje koje novi francuski predsjednik Hollande vidi kao način stvaranja gospodarskog rasta. 

– Što možemo učiniti za rast: ulagati u znanje i osposobljavanje, pogotovo za mlade ljude – rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy na sastanku.

U izjavi nakon večere, koju je dao oko pola dva u noći na putu od Vijeća EU do hotela, Milanović je podijelio svoje dojmove o summitu od kojeg se puno očekivalo.

– Puno rasprave, bez konkretnih zaključaka, pet sati razgovora, to je to. To je Europska unija: komplicirano i dugačko, ali demokratski - rekao je Milanović.

I francuski predsjednik Hollande, na čijoj je noćnoj press konferenciji bio i Večernji list, rekao je kako zapravo nije bilo velike debate iako je jasno da su stavovi Francuske i Njemačke oko uvođenja euroobveznica suprotni.

– To što je večera trajala dugo ne znači da je bilo oštre rasprave. Zapravo je bilo vrlo tiho. Trajalo je zbog toga što je svih 27 zemalja članica željelo nešto reći o svim temama na dnevnom redu. A kad svaka zemlja uzme riječ, to traje - rekao je Hollande, kojemu je ovo bio prvi summit EU.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 326

KE
kenedy
22:44 23.05.2012.

A,ti probaj,pa dok ide-ide.....

Avatar bok
bok
22:53 23.05.2012.

Svatko zaraduju upravo onoliko koliko zasluzuje. Ziva istina!

MR
mracinovac
20:35 23.05.2012.

\"Bio bih najsretniji da svima mogu \'dati\' 2000 € plaću.\" I uz plaću pamelu Anderson u formi prije 15 godina.