poruka vjernicima

Biskup Košić pozvao na bojkot kupovanja nedjeljom u korizmi

Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
Biskup Košić pozvao na bojkot kupovanja nedjeljom u korizmi
23.02.2012.
u 20:45
‘Frontalna borba’: Poslodavci pozivaju da o radu nedjeljom presudi gospodarska logika.
Pogledaj originalni članak

Mons. Vlado Košić, biskup sisački i predsjednik Komisije HBK Iustitia et Pax, pozvao je vjernike da bojkotiraju kupovinu nedjeljom, tj. da na Dan Gospodnji ne odlaze u šopingiranje ove korizme.

Izravan poziv

- Sve vas pozivam, da osim odricanja od zla i grijeha, te vršenja djela pobožnosti – kako nas Gospodin naš potiče – na milostinju, molitvu i post, svi prihvatimo ove korizme i sljedeći prijedlog: bojkotirajmo kupovanje nedjeljom! Neka i trgovci imaju slobodan dan, a naše obitelji dan za zajedništvo, druženje i slavljenje, a ne kupovanje i odlaske u trgovačke centre! Odrecimo se te, nekima već, uvriježene navike! To neka bude naš doprinos kršćanskom proživljavanju korizme, kao vremenu pokore i priprave na Uskrs - poručio je biskup Košić na kraju mise za Pepelnicu.

Ovo je prvi puta da netko od hrvatskih biskupa izravno poziva vjernike da bojkotiraju kupovinu i trgovačke centre nedjeljom. Ta se inicijativa, prije nekog vremena, pojavila u nekim svećeničkim i teološkim krugovima, koji su tvrdili da bi problem rada nedjeljom u trgovini bilo lako riješiti kada bi se vjernici pridržavali vlastita nauka i stava i kada sami ne bi nedjeljom šopingirali. Budući da je Hrvatska 90 kršćanska i katolička zemlja, prema njihovu mišljenju, trgovački centri tada bi ostali prazni i trgovci bi ih sami zatvorili i ne bi radili nedjeljom, jer bi im to bilo neisplativo.

No, ta inicijativa, sve do ove korizme, nije zaživjela, jer se Crkva odlučila za “frontalnu borbu” s vlastodršcima oko zakonske zabrane rada trgovina nedjeljom, što joj je u jednom trenutku (kroz akciju Caritasa “Zatvorimo trgovine nedjeljom”) bilo i uspjelo, ali političke elite vrlo su brzo izvrdale dogovore i danas je nedjelja u gotovo svim trgovačkim centrima normalan radni dan.

Biskup Košić ovom je gestom, čini se, doista napravio kuražan potez i uveo posve novu vrstu korizmenog posta u naše prostore.

Pad standarda

– Slažem se i podržavam biskupov poziv. Po tradiciji je nedjelja neradna, to je dan koji obitelj treba provesti zajedno. Pa nedjelja je ovdje radi čovjeka, a ne obrnuto i siguran sam da bi kao i u Europi čiji dućani nedjeljom ne rade sve uspjeli obaviti preko tjedna – poručio je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

Biskupov poziv na bojkot trgovačkih centara ne osporava nitko, no Ozren Matijašević poručuje - pad životnog standarda uzrokovao je da bez obzira koji je dan, građani htjeli to ili ne, ionako bojkotiraju kupovinu jer nemaju novaca.

– Možda je i inicijativa biskupa jedna od metoda u bitki za neradnu nedjelju! Pozdravljamo svaku inicijativu jer mi i dalje nastojimo da nedjelja za trgovine ne bude radni dan – kazala je Margareta Malger, izvršna tajnica Sindikata trgovine.

– Poslodavcima treba prepustiti da gospodarskom logikom odluče što će i koliko raditi - zaključuje pak Josip Zaher iz hrvatske udruge poslodavaca.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 137

RO
rogstrug
12:16 26.02.2012.

Uh kako prozirno....pa što nije pozvao na bojkot davanja milodara nedjeljom

OB
-obrisani-
20:58 23.02.2012.

poruka vjernicima Biskup Košić: Bojkotirajmo \'\' crkvu u nedjelju \'\' Da, dobra ideja !

RP
ruzan prljav zao
13:01 24.02.2012.

@Chicago Kad je od tebe - hvala na komplimentu... Bog te blagoslovio.