MARIAZELL

Biskupi: Gubitak neradne nedjelje nanio bi štetu društvu

23.05.2004.
u 00:00
Bozanić: Ulogu Crkve u EU integracijama bolje procjenjuje naša baza nego javnost
Pogledaj originalni članak

U austrijskom nacionalnom marijanskom svetištu u Mariazellu jučer je svečanim misnim slavljem zaključena proslava Srednjoeuropskog katoličkog dana pod geslom "Krist - nada Europe". Okupilo se više od sto tisuća hodočasnika iz Austrije, BiH, Hrvatske, Poljske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske. Iz Hrvatske je došlo oko deset tisuća hodočasnika predvođenih svim hrvatskim biskupima, osim hvarskim, a u ime hrvatskih vlasti došli su predsjednik Vlade Ivo Sanader te ministar kulture Božo Biškupić.

Sanader s predsjednicima

Misno slavlje na području zračne luke kod Mariazella vodio je osobni izaslanik pape Ivana Pavla II., državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano.

- Susreo sam se i s austrijskim predsjednikom Klestilom, predsjednikom Slovačke, a susrest ću se i s Romanom Prodijem. To su dobrodošle prilike da još jednom potvrdimo naše ambicije i očekivanja da će Europsko vijeće 17. i 18. lipnja donijeti pozitivne odluke o hrvatskoj kandidaturi i o datumu početka pregovora - rekao je prije početka misnoga slavlja premijer Sanader. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poveo je ujutro prije misepo kišovitom i hladnom vremenu svečanu hodočasničku procesiju s Gospinim likom ulicama Mariazella. Nakon procesije izjavio je kako ulogu Crkve u EU integracijama bolje procjenjuje i vidi "naša baza, nego javnost, koja se bavi nekim svojim uskim pitanjima". Bozanić se preksinoć susreo s kardinalom Sodanom. U razgovoru za austrijsku TV Sodano je rekao da Sveta Stolica očekuje skoro proširenje EU na Rumunjsku, Bugarsku i Hrvatsku.

Zajednička poruka

Biskupi svih 8 zemalja na kraju slavlja pročitali su zajedničku poruku. Kada je riječ o nedjelji, biskupi su poručili: "Moguća neradna nedjelja kao zajednički dan većeg počinka veliko je dobro, čiji bi gubitak nanio teške štete cijelome društvu. Nama kršćanima nedjelja je sveta. Ona je dan slavljenja pred Bogom i s Bogom, dan zahvale za stvaranje i otkupljenje kao i dan obitelji. Trebamo tražiti i podupirati saveze protiv obezvređivanja nedjelje. Molimo za snagu Duha Svetoga da to i izvršimo.

ZVONIMIR DESPOT

Pogledajte na vecernji.hr