NAGLASAK

Bitka u UN-u

18.09.2005.
u 21:43
Pogledaj originalni članak

Govor predsjedatelja Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića na sjednici Generalane skupštine UN-a u New Yorku u kojem se zauzeo za izmjenu Daytonskoga sporazuma izazvao je pravu buru. Oštro su reagirale sve srpske stranke, predvođene SDS-om. Srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac optužio je Jovića da je govor održao uime HDZ-a, a ne BiH.

Najavio je i pozivanje Jovića na odgvornost. Bez obzira na negodovanje srpske strane Jović je svojim govorom pokazao zrelost jer sve  drugo osim zauzimanja za promjenu nepravednog Daytona bio bi čisti promašaj. I na  marginama skupštine vodila se prava bitka i lobiranje za izmjenu bh. Ustava. 

Jović se sastao i s bivšim američkim predsjednikom Bilom Clintonom, koji je obećao da će kod američke administracije lobirati da se SAD i dalje fokusira na prostor BiH.  Osobno je i sam hrvatski predsjednik Stipe Mesić u New Yorku zatražio da se ukine genocidom stvorena Repubika Srpska, koja je, prema mišljenju Mesića, kočnica svih pozitivnih procesa u BiH. S obzirom na oštre i nervozne reakcije iz RS-a, očito je da su pred BiH krucijalne promjene.

No zanimljivo je da se svaki istup hrvatskih političara koji predstavljaju zemlju u inozemstvu okarakterizira kao stranački istup ili istup uime hrvatskoga naroda. Podsjetim, jednaku salvu napada doživio je i ministar sigurnosti Bariša Čolak poslije svojega istupa u New Yorku. To govori o položaju  Hrvata,  koliko su neravnopravni u državnim ili entitetskim institucijama.

Kada se strasti smire, jedno ostaje sigurno - Jović je svojim odličnim govorom u UN-u postigao  cilj, i za  BiH  i za sva tri naroda, čime je, među ostalim, skrenuo pozornost i na neriješeno hrvatsko pitanje u BiH. To je zasigurno njegov najbolji potez od kada je ušao u Predsjedništvo BiH.

Pogledajte na vecernji.hr