nije završen

Bivši Čačićev Coneco tri godine kasni s pročišćivačem

Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
'09.07.2012., Zagreb - Niski vodostaj rijeke Save kod Zagrebacke Toplane u naselju Borovje. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
'06.10.2009., Zagreb - Jadranko Husaric; direktor Hrvatskih voda. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'
'15.10.2011.,Sag,Valpovo - Madjunarodni dan zena na selun,ministar Petar Cobankovic na prikolici traktora dobio je rakiju Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
12.07.2012.
u 11:00
Ni Hrvatske vode ni Ministarstvo zaštite okoliša ne znaju u kojoj je fazi danas pročišćivač
Pogledaj originalni članak

Pročišćivač otpadnih voda u Zaprešiću, koji je još u ožujku 2009. godine svečano pušten u rad, još nije proradio. Iako je tada cijela državna i gradska svita prisustvovala njegovu puštanju u rad, sve otpadne vode iz kućanstava i industrije i dalje kroz njega odlaze u Savu bez pročišćavanja. Njegovu gradnju naručio je Grad Zaprešić, a gradnja i koncesija povjerena je tvrtki Otpadne vode Zaprešića. Osnovali su je Hidrocommerc iz Zagreba i Coneco iz Varaždina, koji je u stopostotnom vlasništvu tvrtke Coning ekologija, u kojoj je sadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić od 1996. do 1999. bio predsjednik Nadzornog odbora. Nakon njega istu dužnost do 2006. preuzela je njegova supruga, a 2009. tvrtka Coning ekologija se ugasila.

Prema zapisniku istražnog povjerenstva Hrvatskog sabora za utvrđivanje sukoba interesa iz kolovoza 2005. godine, Radimir Čačić i njegova supruga imali su udjele preko Coning ekologije u trgovačkom društvu Coneco. Tvrtka koja se specijalizirala za gradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda imala je već sličnu aferu i na gradnji šibenskog pročišćivača.

Politički potez

Oporbeni zastupnik u Zaprešiću kazao nam je da je puštanje u rad nezavršenog zaprešićkog pročišćivača bio politički potez te da je koncesionar već tada pokušao uvesti i naplatu građanima. Ipak, u Komunalnom poduzeću to su odbili provesti jer uređaj nije imao nijednu dozvolu.

Zanimljivo je da čelnici Hrvatskih voda, krovne organizacije za gospodarenje vodama, ne znaju u kojoj je fazi danas pročišćivač koji je otvorio njihov tadašnji direktor Jadranko Husarić, a ništa bolje nisu informirani ni u Ministarstvu zaštite okoliša. Naime, i od jednih i drugih dobili smo odgovor da je sagrađena prva faza uređaja, da je on u probnom radu te da se otpadne vode u njemu mehanički pročišćavaju.

Stvarno stanje znaju u Zaprešiću, koji je uređaj naručio, ali prema ugovoru, nad njim trenutačno nema kontrolu. Iako je zbog svog položaja naš sugovornik želio ostati anoniman, kazao nam je da pročišćivač nikada nije stavljen u funkciju te da otpadne vode kroz njega prolaze kao da ga i nema. Za informacije smo kontaktirali i s koncesionarom, tvrtkom Otpadne vode Zaprešića, ali nam u njoj nisu željeli ništa komentirati.

'Proradit će tijekom ljeta'

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk kazao je kako je on projekt naslijedio i da će, prema informacijama kojima raspolaže, mehanički dio uređaja biti pušten u rad tijekom ljeta. Tada će i zakonski početi naplata građanima.

Koncesionar je u projekt dosad uložio oko 55 milijuna, a njegov završetak procijenjen je na 109 milijuna kuna. Grad Zaprešić i Komunalno poduzeće htjeli su projekt otkupiti kako bi uštedjeli novac i priveli ga svrsi. Koncesionar je za raskid ugovora tražio desetak milijuna kuna više nego što je u njega uložio, na što Grad nije pristao. Sporna je i obveza Grada prema koncesionaru kojom mora platiti svu razliku u novcu koja se ne prikupi od građana za otpadne vode. Time je koncesionar zaštićen, a Grad se stavlja na tanak led jer će svake godine morati osigurati novac zakažu li građani s uplatama, što bi moglo dovesti do problema u poslovanju. Sporni ugovor potpisan je na 30 godina te će koncesionar u tom razdoblju zaraditi oko 600 milijuna kuna, što im je još jedan argument da preuzmu projekt.

Husarić i Čobanković

Tadašnji direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić pročišćivač otpadnih voda u Zaprešiću svečano je pustio u rad zajedno s tadašnjim ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Petrom Čobankovićem

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

OB
-obrisani-
12:00 12.07.2012.

Caciceva firma pobrala lovu ( ili njegove zene -svejedno) firma sa dugovima u stecaju , cacic predsjednik vlade a zamisli kriv opet cobankovic i bivsi .... da ne vjerujes!

ST
stefj
12:27 12.07.2012.

Tipični Čačićevski potez... Poberi novce i ond ništa... I onda se netko čudi što ova vlada radi po načelu zdrpi i zbrini...

OS
osica
11:50 12.07.2012.

"pročišćivač stoji - a lova se vrti. " Ma bravo naši - sve jedan odgovorniji od drugoga". " i bivši i sadašnji - sve je to jedan vlak bez voznog reda, koji skreće na sporedni kolosjek - kako kome odgovara"