'zatvarao oči'

Bivši inspektor osuđen na tri godine zatvora jer je praštao prekršaje

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Bivši inspektor osuđen na tri godine zatvora jer je praštao prekršaje
20.03.2014.
u 17:06
Benković se teretio da je zatvarao oči pred nezakonitim postupcima trgovaca i ugostitelja za čiju je kontrolu bio zadužen
Pogledaj originalni članak

Vladimir  Benković, bivši pročelnik područne jedinice Državnog inspektorata u Varaždinu, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora zbog zloporabe položaja i lažiranja putnih troškova. Vijeće pod presjedanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac izreklo mu je i sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja dužnosti inspektora i rukovodećih funkcija u tijelima državne uprave u trajanju od tri godine.

Benković se teretio da je zatvarao oči pred nezakonitim postupcima trgovaca i ugostitelja za čiju je kontrolu bio zadužen, a tijekom postupka ustanovljeno je da je u 11 slučajeva tražio od svojih inspektora da ne postupaju u skladu s rezultatima provedenih inspekcija u ugostiteljskim objektima i trgovinama na širem varaždinskom području.  Tako prekršaji poput neispunjavanja minimalnih  tehničkih uvjeta ili pak prodaje kineskih proizvoda bez nužnog atesta te mnogi drugi nisu sankcionirani.

Prema optužnici, inspektori su na Benkovićev nagovor povlačili kazne ili uništavali zapisnike o obavljenom nadzoru. Motiv za to bila je želja da udovolje šefu jer su o njemu ovisile njihove godišnje ocijene i napredovanja u službi. Dokaz za takve tvrdnje Benkovićevih podređenih bile su SMS poruke i telefonski pozivi koje je Benković izmjenjivao s ugostiteljima i trgovcima, a ključni dokaz bilo je to što je jedan od inspektora na poleđini jednog povučenog prekršajnog naloga napisao da je to napravio nakon urgiranja pročelnika. Benković se teretio i da je naplatio 15.963 kuna putnih troškova koje nije imao,  a  zanimljivo je da je zahtjev za isplatom tih troškova dao iako je službeni automobil imao 24 sata na raspolaganju.

>>Glavni varaždinski inspektor lažirao putne naloge
 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar TAJSAM
TAJSAM
17:37 20.03.2014.

A koliko če dobiti Ministar Linić koji je opraštao puno veće dugove svojim simpatizerima i drugovima. Čujem svakodnevno da se je opraštalo samo po stranačkoj liniji poveliki dugovi. Pozdrav dobrim ljudima

YO
yocko
19:39 24.03.2014.

Dobio je ovaj dobru lovu od ugostitelja za protuslugu,kao i svi drugi inspektori..

Avatar tajar
tajar
19:02 20.03.2014.

Potpuno krivi naslov! Benković nije "praštao" prekršaje, nego je naređivao podređenima da unište dokaze o prekršajima svojih "prijatelja". Ne razumijem zašto se autor članka čudi što je naplačivao putne troškove, a imao je auto 24 sata na raspolaganju, kao da, kao pročelnik nije mogao izmišljat putne naloge, kao što to mnogi rade ali ne dospiju u zatvor.