SLUŽBENI REZULTATI

Bivši premijer Iyad Allawi odnio tijesnu pobjedu na izborima

Foto: REUTERS
Bivši premijer Iyad Allawi odnio tijesnu pobjedu na izborima
27.03.2010.
u 13:08
S obzirom da je osvojio dva zastupnička mjesta više od al-Malikija, Allawiju nije zajamčeno mjesto premijera, već poziva na stvaranje široke koalicije. Kao svojedobno u Hrvatskoj, neizvjesno je, naime, tko će dobiti mandat od predsjednika
Pogledaj originalni članak


 Bivši irački premijer Ayad Allawi odnio je najviše glasova na izborima održanima 7. ožujka, pokazali su službeni izborni rezultati objavljeni u petak. Allawi je danas na konferenciji za novinare ustvrdio kako je njegov sekularni politički savez otvoren za stvaranje koalicije s političkim rivalima, prije svega za savez sa blokom dosadašnjeg iračkog premijera Nourija al-Malikija. Allawi, šijit za kojeg su svoj glas masovno dali irački suniti, apelira da se nadiđu iračke vjerske podjele i sagleda nacionalni interes.

Allawi je, naime, ostvario tek malu prednost ispred al-Malikija, pa mu zbog tako male razlike nije zajamčeno da će upravo on uspijeti postati budući irački premijer.

Allawijeva koalicija osigurala je 91 mjesto, a al-Malikijev blok 89 mjesta u iračkom parlamentu - oba su daleko od većine za koju je potrebno 163 mjesta. Ustav propisuje da predsjednik mandat za sastavljanje vlade daje bloku koji je osvojio najveći broj zastupnika u parlamentu. Dosadašnji premijer uputio je zahtjev Vrhovnom sudu od kojeg traži da pojasni značenje pojma najjači blok. Slično kao svojedobno u Hrvatskoj nejasno je, naime, treba li predsjednik dati mandat stranci odnosno bloku koji je osvojio najveći broj glasova na izborima ili onom koji uspije osigurati širu kaoliciju zastupnika.

Treći po uspjehu je šijitski blok Nacionalni irački savez koji je osvojio 70 mjesta, dok je kurdski savez dobio 43. Pretpostavlja se da će koaliciju lakše skupiti al-Maliki.

Zemlji, po svemu sudeći, predstoje duge političke konzultacije. S obzirom na tamošnju političku stvarnost, one će vjerojatno biti garnirane nasiljem. Jučer uoči objave izbornih rezultata dvije su bombe eksplodirale ispred restorana u gradu Khalisu, 80 kilometara sjeverno od Bagdada, pri čemu je poginulo 57 ljudi, a 73 je ranjenih.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.