Svi im se vesele

Bivši soboslikar vrući kesten rado i daruje

Foto: Antun Petračić/VLM
Bivši soboslikar vrući kesten rado i daruje
19.10.2010.
u 17:35
Nisam ni sanjala da ću ovo raditi. Idem na tečaj za njegovateljicu, kaže Angelina
Pogledaj originalni članak

S prvim danima jeseni Strossmayerovo šetalište u Petrinji opet se dimi i miriše po kestenima. Tamo je, na samom uglu parka, već 45 godina pečenjar Petrinjac Ahmet Koštić, s nadimkom Adam.

Dobije ih ili kupi na placu

– Nisam mogao propustiti dolazak iako sam bolestan, a sve nemoćniji, njegujem sam i nepokretnu suprugu. Djece nemamo, pa sve moram sam donijeti u park, i kestene i drva. Grad mi je odobrio besplatno korištenje ugla. Nekada je ovdje i ovako pekao kestene i moj ujak Šefik – o dugogodišnjem jesenskom izazovu kaže uporni Adam (77). Bivši soboslikar u Petrinji je 60 godina, a rodom je iz Velike Kladuše. Mala mjerica omiljenih jesenskih slastica kod njega stoji pet, a velika je deset kuna. Sirove šumske plodove daruju mu prijatelji ili ih kupuje na obližnjem placu.

– Vrući kesten rado darujem djeci i starcima u prolazu, svake sezone obvezno cijelu vreću besplatno ispečem vrtiću ili školskom razredu. Lani su o meni u trećem osnovne klinci čak pisali i zadaću – govori poznati pečenjar s ugla parka prema tržnici i Općinskom sudu. Nekoliko kestenjara stoji tradicionalno i na uglovima sisačkih ulica, a prije dva tjedna svoju karijeru u tom zanimljivom poslu započela je i Angelina Komljenović. Svakodnevno ona stoji na Trgu bana Josipa Jelačića "kod sata", a u kratkom vremenu već si je pridobila i neke stalne mušterije.

– Dolazim već nekoliko dana jer sam jako zadovoljan. Moja kći obožava kestene pa joj ih svakodnevno donosim, a ovdje su najbolji u gradu – kazao je Milan Hrnčević, kojeg smo sreli pri kupnji.

Angelinin recept je da prvo peče kestenje na jakoj vatri kako bi im spalila oklop. Sitniji se peku oko pet minuta, a krupniji po sedam do osam minuta. Angelina je u poslu naslijedila svoju šogoricu, koja je kestenje prodavala lani na istom mjestu. Nije joj bio problem naučiti, samo je slijedila upute dobivene od šogorice.

Ne može od toga živjeti

– Nisam ni sanjala da ću ovo raditi. Inače sam krenula na tečaj za njegovateljicu preko Zavoda za zapošljavanje, pa kad nemam kupaca ovdje usput i učim – govori skromna Angelina.

Šogorica je redovno opskrbljuje plodovima kestena, koje obično otkupljuje od poznanika.

Od toga posla, kaže mlada kestenjarka, ne može se živjeti. Dnevni promet je oko 600 kuna, a "na poslu" provede četiri do šest sati.

– Nakon 22 sata u gradu više nema nikoga, pa nema smisla kestene dulje ni prodavati – kazuje Angelina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.