PRETRPLJENI STRES

Bizaran slučaj: Karlovčanin nevin u zatvoru proveo 92 dana, država mu sada mora platiti odštetu

Foto: Dusko Marusic/Vecernji list
Bizaran slučaj: Karlovčanin nevin u zatvoru proveo 92 dana, država mu sada mora platiti odštetu
14.10.2024.
u 12:45
Sud je kontaktirao njegovog poslodavca u Njemačkoj, koji je na kraju potvrdio da je Aldinu A. stvarno dao otkaz jer se radnik nije pojavio na poslu, a pritom se nije ni javljao
Pogledaj originalni članak

Karlovčanin Aldin A. u istražnom zatvoru proveo je tri mjeseca - nevin. Zbog čega će mu Republika Hrvatska morati platiti odštetu u iznosu od 4.247,13 eura i još 8.000 eura za izgubljenu zaradu - sveukupno 12.243,13 eura, odlučeno je tako na Općinskom sudu u Ogulinu, tri godine nakon podnošenja optužbe. Presuda je još uvijek nepravomoćna, pa i tužitelj i Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu imaju pravo na žalbu, prenosi Jutarnji.hr.

Aldin A. je prije ove parnice završio u istražnom zatvoru zbog kaznenog djela prijetnje, a kasnije je pravomoćno dokazano kako on to djelo nije počinio. U zatvoru je bio od 4. studenog 2019. godine, pa sve do 3. veljače 2020. godine - sveukupno 92 dana. 

"Uslijed pretrpljenog stresa zbog neosnovanog lišenja slobode i boravka u istražnom zatvoru zbog kaznenog djela koje nije počinio pa je oslobođen od optužbe, tužitelj ima pravo na naknadu neimovinske štetu u iznosu od 350 kuna po danu, kao i naknadu imovinske štete koja se sastoji u izgubljenoj zaradi. Naime, tužitelj je bio zaposlen na neodređeno vrijeme u Njemačkoj, gdje je ostvarivao plaću u iznosu od oko 2.000 mjesečno te je zbog neosnovanog lišenja slobode dobio otkaz i bio nezaposlen sve do 1. travnja 2020. Tužitelj smatra da ima pravo na naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode", piše u tužbenom zahtjevu koji je bio podignut na 107.200 kuna, od čega se veći dio iznosa odnosio na izgubljenu zaradu, a manji na proživljeni stres. 

No, u odgovoru tvrde kako će tuženiku priznati samo iznos od 26.400 kuna, a ostatak osporavaju, jer tvrde kako nije donio dokaze da je zbog istražnog zatvora dobio otkaz u studenom i da je nakon toga bio nezaposlen pet mjeseci. Tu mu ne priznaju ni tri mjeseca izgubljene zarade - koje je proveo u istražnom zatvoru. 

VEZANI ČLANCI:

Tužitelj nije prihvatio tu ponudu, pa je sud kontaktirao njegovog poslodavca u Njemačkoj, koji je na kraju potvrdio da je Aldinu A. stvarno dao otkaz jer se radnik nije pojavio na poslu, a pritom se nije ni javljao. Sud je nakon toga donio presudu u korist tužitelja i odredio je odštetu u vrijednosti 32.000 kuna i, uz to, imovinsku štetu u iznosu od 8.000 eura.

GALERIJA Dubrovački carinici s najnovijim alatom pronašli drogu u najskrivenijim rupama BMW-a: Pogledajte što su sve otkrili

Foto: Carinska uprava
Foto: PU dubrovačko-neretvanska
Foto: PU dubrovačko-neretvanska
Foto: PU dubrovačko-neretvanska
Foto: PU dubrovačko-neretvanska
Foto: PU dubrovačko-neretvanska

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.