DAN GRADA

Bjelovar obilježio najvažniji dan iz svoje novije povijesti

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
bjelovar (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
bjelovar (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
bjelovar (1)
29.09.2011.
u 17:35
Dvadeset godina slobode Bjelovar je proslavio mnogo skromnije nego nekih ranijih godina. Među tradicionalne događaje svakako spadaju i sati povijesti za učenike 5. razreda bjelovarskih osnovnih škola.
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan prije točno 20 godina Bjelovar je proživio najdramatičnije trenutke svoje novije povijesti. Tog nedjeljnog jutra 29. rujna 1991. godine hrabri bjelovarski branitelji krenuli su u osvajanje vojarne na Vojnoviću i vojnog skladišta Barutana, koje pripadnici neprijateljske JNA nisu željeli mirno predati.

Nakon kraće borbe zločinačka ruka majora Milana Tepića aktivirala je eksplozivnu napravu i u zrak digla skladište sa stotinama tona eksplozivnih sredstava, naoružanja i streljiva. Tom prilikom za slobodu svoga grada život je položilo 17 branitelja i civila. Sjećajući se njihove žrtve i odajući im priznanje i zahvalnost, 29. rujna od 1997. godine obilježava se kao Dan grada, a od 2007. i kao Dan bjelovarskih branitelja.

Dvadeset godina slobode Bjelovar je proslavio mnogo skromnije nego nekih ranijih godina. Među tradicionalne događaje svakako spadaju i sati povijesti za učenike 5. razreda bjelovarskih osnovnih škola. Na spomen-području Barutana učenici su s pažnjom slušali svjedočenja neposrednih sudionika te se iz prve ruke upoznali s tim povijesnim događajima. Bjelovarskim osnovcima o tim za grad važnim događajima govorio je uz ostale i Željko Šimić, predsjednik Kluba branitelja Barutana, dok im je Jadranko Grantverger ispričao detalje kako je kao pripadnik diverzantske jedinice dan uoči stravične eksplozije bio u tajnoj akciji razminiranja dvaju skladišta.

Tada je teško ozlijeđen ručnom bombom čijih je čak 60 kuglica završilo u njegovu tijelu. Tradicionalni mimohod pobjednika, nažalost, i ove godine ponudio je tužnu sliku. Pred gradskim paviljonom uz postrojbe vojske i policije okupila se tek šačica branitelja i građana koji su u dostojanstvenoj koloni otišli do spomen-područja Barutana gdje je održan tradicionalni komemorativni skup na kojem je odana počast poginulim herojima. Služena je i misa koju je predvodio biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar pretorijanac
pretorijanac
14:43 30.09.2011.

Okupila se samo šačica ISTINSKIH branitelja ..........nažalost Registar branitelja je zato prepun svih onih koji nemaju muda pojaviti se u postroju ratnih postrojbi.

PI
piksi
23:01 30.09.2011.

GADI MI SE OVA POLITIČKA ELITA BJELOVARA, svaki dan se kurče, poo gradu pogotovo ovaj mali iz HDZ, koji nije mogao obrtničku školu završiti a sve deblji i deblji je a račun mu se sito tko povećava, nažalost, PREDIZBORNA KAMPANJA JE POČELA, za ostalu ekipu poput Đurđice i ostalih iz hvidre i udruga žali bog, također, govori ogorčena sugrađanka jer jako dobro svi koji živimo u gradu znamo da su upropastili grad svojim malverzacijama, SVAKA ČAST SUDIONICIMA U MIMOHODU PRAVIM BRANITELJIMA... OVO OSTALO JE SAMO PARADA ZA BUDALE, kako ih nije STRAH I SRAM HODATI PO OVOM GRADU....

BR
brgr
06:41 04.10.2011.

Vjecnaja pamjat Milanu Tepicu i nekolicini Vojnika JNA koji su branili otadzbinu od paravojnih Formacija u tadasnjoj Hrvatskoj. Cast i Hrabrost ovih ljudi koji su zrtvovali svoje zivote zarad slobode Jugoslavenskih naroda ne moze se mjeriti ni sa jednim Oficirom Hrvatske vojske. Takodje vjecnaja pamjat svim Hrvatskim Braniteljim koji su uzaludno dali svoje zivote .