Bjelovar: Presuda čelnicima štedno-kreditne zadruge Virovitica

15.03.2007.
u 20:10
Pogledaj originalni članak

BJELOVAR - Na Županijskom sudu u Bjelovaru završeno je suđenje šestorici čelnika Štedno-kreditne zadruge Virovitica za više kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminala, od koji su četvorica oslobođena, a dvojica su osuđena na zatvorske kazne.

Prvooptuženi Martin Domšić, likvidator zadruge, nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora zbog prijevare u gospodarskom poslovanju, a drugooptuženi Dražen Jerešić, šef računovodstva, na dvije godine i šest mjeseci zbog prijevare u gospodarskom poslovanju te na još osam mjeseci zbog toga što 1999., 2000. i 2001. nije vodio poslovne knjige, pa mu je ta kazna pretvorena u jedinstvenu kaznu od tri godine.

Oslobođeni su Ivan Jerešić, Goran Mičić, Miroslav Lesić i Vlatko Herbal,

Obrazlažući presudu, predsjednica sudskog vijeća Antonija Bagarić istaknula je da su dvojica osuđenih od veljače 2003. do ožujka 2004., znajući za rješenja Ministarstva financija o zabrani rada iz siječnja 2001. i rješenja Trgovačkog suda u Bjelovaru o upisu likvidacijskog postupka iz veljače 2003., u cilju da zadruga ostvari nepripadnu dobit, dopustili nastavak poslovanja zadruge.

S većim brojem osoba sklapali su ugovore o oročenju novčanih sredstava, preuzimajući novac, a i produžujući oročenja već sklopljenih ugovora, pri čemu nisu govorili da je Zadruga u likvidaciji. Tako je 75 osoba sklopilo ugovore, a Zadruga je došla do nepripadne dobiti od 3,2 milijuna kuna za koje su oštećeni svi ulagači.

Osuđeni su počinili kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, navodi se u presudi.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr