PROMO

Bjelovar u rukama čeških koledara, ključeve grada dobit će u subotu

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Bjelovar u rukama čeških koledara, ključeve grada dobit će u subotu
14.02.2019.
u 12:33
Rimovska koleda je običaj koji se provodi i njeguje u mjestu Rimov u blizini Čeških Budejovica u Češkoj Republici
Pogledaj originalni članak

Predstavnici Grada Bjelovara u subotu će, 16. veljače 2019. godine u 10:00 sati primiti koledare iz Češke Republike. Prijem će se održati u velikoj vijećnici Grada Bjelovara, Trg Eugena Kvaternika 2 gdje će zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec vođi koledara predati ključ grada Bjelovara.

Rimovska koleda je običaj koji se provodi i njeguje u mjestu Rimov u blizini Čeških Budejovica u Češkoj Republici, a građani Bjelovara će imati prilike vidjeti koledare nakon prijema u Gradu Bjelovaru.

Oni će od 11:00 sati obilaziti središte grada pjevajući i plešući, točiti besplatno češko pivo pa čak i pucati iz topa. Povorka će krenuti parkom od Gradske uprave (Trg Eugena Kvaternika 2) prema Gundulićevoj ulici, zatim će proći Haulikovu ulicu te korzo. Koledari će korzom ići do Šetališta Ivše Lebovića. Proći će zatim bjelovarsku tržnicu, Mažuranićevu ulicu te se vratiti parkom do Gradske uprave.

Inače, dvanaest koledara, kao dvanaest apostola, odjeveni su u crna odijela i nose lentu vezanu oko struka, dok njihov vođa nosi lentu preko ramena u bojama državne zastave. Deset koledara ima još “majku” koja ih vodi u krug dok je jedna osoba predvodnik, odjevena u bijelo. Najljepši dio su njihovi visoki šeširi  koji su veliki i teški, ukrašeni s 365 ružica koliko ima dana u godini. Ružice su u raznovrsnim bojama cvijeća. Na vrhu šešira je kruna s pet ružica kao pet Kristovih rana. Na rubu šešira su crvene i bijele trakice koje označavaju krv i znoj Isusa Krista.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr