Puč u bolnici

Bjelovarski kirurzi: Ili smijenite ravnatelja ili svi dajemo otkaz

Foto: 'Damir Spehar/PIXSELL'
Bjelovarski kirurzi: Ili smijenite ravnatelja ili svi dajemo otkaz
23.08.2010.
u 21:38
Župan Miroslav Čačija najavljuje da će se u srijedu sastati Upravno vijeće, koje će odlučiti o zahtjevu liječnika
Pogledaj originalni članak

Nakon višemjesečnog prividnog mira u bjelovarskoj bolnici, na Odjelu kirurgije ovih dana ponovo se događa pobuna liječnika, čini se, još žešća nego prije. Nezadovoljni kirurzi ovaj put na adresu župana Čačije, inače predsjednika Upravnog vijeća bolnice, uputili su ultimativno pismo u kojem traže odstupanje v.d. ravnatelja dr. Diklića. Ne udovolji li se njihovu zahtjevu, prijete da će 1. rujna kolektivno dati otkaze i napustiti bjelovarsku bolnicu.

Nejasno zašto se bune

Koji su razlozi za tako dramatičan zahtjev kirurzi ne žele otkriti, što samo po sebi još više provocira interes javnosti. Ništa posebno ne otkriva ni župan Čačija, koji je i sam iznenađen njihovom reakcijom. e_SClB– Teško mi je bilo što komentirati prije nego što s njima obavim razgovor – ističe Čačija, napominjući da mu nije jasno zašto se sada ponovo bune kad su u cijelosti ispunjeni zahtjevi koje su postavili u pobuni prije godinu i pol dana. Podsjetimo, tada su kirurzi, uz ostalo, tražili da dr. Diklić oslobodi mjesto šefa odjela, koje je zadržao i nakon što je postao v.d. ravnatelja. Odstupio je pod pritiskom, prepustivši šefovsko mjesto dr. Koščaku. Napominjući da je reakcija liječnika sigurno ishitrena, Čačija dodaje da su, po njegovim saznanjima, neki od njih već ublažili retoriku. Najavio je da će se u srijedu hitno sastati Upravno vijeće, na kojem će inzistirati da se stvari istjeraju na čistac.

– Ukoliko se zahtjevi pokažu neutemeljenima, onima koji i dalje budu tjerali po svome reći ću neka daju otkaz, jer nitko danas nije nezamjenljiv – tvrdi Čačija, napominjući da nitko nema pravo dovoditi u pitanje ugled bolnice.

Kršite zakon

Jesu li sada ugrožena prava pacijenata zasad se nitko ne pita, mada bi morao. Naime, glasine kažu da pojedini kirurzi otvoreno odbijaju asistirati u operacijama koje izvodi dr. Diklić, za kojeg će mnogi reći da je još uvijek najbolji kirurg na odjelu, te da mu ovo "smještaju" samo jalni nestručnjaci. Što je tu istina teško je reći , ali jasno je da se stvari moraju istjerati na čistac. Dio odgovornosti leži i na Upravnom vijeću, jer podsjetimo, dr. Diklić je vršitelj dužnosti ravnatelja dulje od dvije godine, što je i po zakonu nedopustivo.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

RI
ribič
10:33 24.08.2010.

som je prvi

PO
Povratnik
09:06 24.08.2010.

Hmhmhm ... zbog čega se kirurzi ne žele izjasniti o razlogu njihovog nezadovoljstva? Tjera ih da rade više? Ne plaća im prekovremene? Urla na njih? Ili možda uvodi reda, tjerajući ih da budu korektniji prema pacijentima? Ili se možda okomio na možebitni uhodan sistem davanja i primanja mita? Ili želi postotak od svakog možebitnog podmićivanja? Ako smo nečim nezadovoljni - obično to potkrijepimo kakvim-takvim dokazom ili razlogom. Ovako: priča čudno miriše. Možda po anestetiku.

PO
Povratnik
09:08 24.08.2010.

I još nešto - nitko nije ni spomenuo one koji plaćaju kirurge - a to su pacijenti. DA li će pacijentima biti bolje i u kojem slučaju. Ili su oni po običaju - kumeki koji se moraju bojažljivo obraćati i čekati u nepregledinm redovima u ordinacijama? I zadovoljiti se sa poluinformacijama. A radi se o njihovom zdravlju, zdravlju kumeka.